Zó weet je of je champignons nog goed of bedorven zijn Beeld Getty Images
Zó weet je of je champignons nog goed of bedorven zijnBeeld Getty Images

Food

Zó weet je of je champignons nog goed of bedorven zijn

Het kan soms best lastig zijn om te beoordelen of je champignons nog wel goed zijn. Daarom een handig lijstje met tekenen dat je champignons bedorven zijn én ook meteen een handige richtlijn als het gaat om de houdbaarheid van champignons.

Erandi GodinezGetty Images

De champignons zien er een beetje rimpelig uit

Verse champignons zien er vaak ‘vol’ uit door het vocht dat ze bevatten en hebben een gladde buitenkant. Champignons die te lang in je koelkast hebben gelegen, zien er heel anders uit. Als je ziet dat de buitenkant van je champignons rimpelig is, dan weet je dat ze niet meer goed zijn en kun je ze dus het beste weggooien.

De champignons voelen nat en slijmerig aan

Het maakt niet uit wat voor soort paddenstoelen je hebt, geen enkele soort hoort nat of slijmerig aan te voelen. Als je dus merkt dat de champignons in je bakje vochtig zijn en een slijmerig laagje hebben, dan zijn ze niet meer goed en kun je ze het beste in de prullenbak kiepen.

De champignons zijn donkerder geworden

Laten we eerlijk zijn: champignons zien er nooit heel egaal uit. Ze hebben altijd wel wat vuil, waardoor ze wat vlekkerig kunnen ogen. Maar in principe zouden ze, nadat je het vuil hebt verwijderd, een egale kleur moeten hebben. Als je ziet dat je champignons onder de bruine vlekken zitten, kun je ze het beste weggooien. Dit is namelijk een teken dat ze niet meer goed zijn.

De champignons ruiken raar

Champignons kunnen lichtelijk naar aarde ruiken, maar verder zouden ze vooral heel neutraal moeten ruiken en dus bijna geurloos moeten zijn. Als je dus een raar geurtje opmerkt bij je champignons, dan is dit een teken dat ze niet meer goed zijn en kun je ze beter niet meer eten.

Hoe lang kun je met champignons doen?

Als je champignons op de juiste manier bewaart – in de koelkast - dan zouden ze over het algemeen zeker één tot twee weken goed kunnen blijven. Gesneden champignons zijn wat minder lang houdbaar: deze moet je binnen vier tot zeven dagen wel opeten.

Zin om vanavond iets met champignons te maken? Probeer eens deze heerlijke risotto:

Bron: Purewow

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden