koken

ZOMERSTOOF

null Beeld Eric van Lokven
Beeld Eric van Lokven

Stoofschotels kunnen ook best op een mooie zomeravond. Met lekker veel groenten en vis of kip, vega kan ook. Wat brood en ik waan me aan de Côte d’Azur, op een Spaans terras of op het strand van Marokko. En dat gewoon op mijn Hollandse balkon! Liefs, Yvette

null Beeld

Vispotje met chorizo

Pittige chorizo past perfect bij witvis, die van zichzelf niet zo’n uitgesproken smaak heeft.

Voor 4 personen:
• 2 el olijfolie
• 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• ½ el gerookt paprikapoeder
• ½ el venkelzaad
• 200 g (pikante) chorizo, in blokjes
• 300 g krieltjes, schil eraan, geschrobd en gehalveerd
• 150 ml witte wijn (of kippen- of visbouillon)
• 500 ml kippen- of visbouillon
• 400 g tuinbonen (mag uit de diepvries)
• 200 g spinazie
• 75 g crème fraîche
• 600 g witvis (let op MSC-keurmerk, mag uit de diepvries) in flinke blokken
• 1 bosje (15 g) dille, gehakte
• 1 citroen, in partjes

Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg knoflook, paprikapoeder, venkelzaad en chorizoblokjes toe en bak al omscheppend enkele min. Doe de halve krieltjes erbij en bak voorzichtig omscheppend 6-7 min. mee tot ze beginnen te garen. Blus dan af met de witte wijn, laat deze bijna verdampen en giet er dan de bouillon bij. Breng aan de kook en laat op lager vuur zo’n 12 min. stoven tot de aardappels gaar zijn maar niet uit elkaar vallen. Voeg de laatste 5 min. de tuinbonen en spinazie toe. Roer de vis erdoor en laat nog 4 min. sudderen tot alles gaar is. Verdeel de stoof over 4 diepe borden of kommen, roer een gloep crème fraîche erdoor en garneer met dille. Geef de partjes citroen erbij.

Bereiden: 25 min.
Kcal.: 635 p.p.

null Beeld

Kipstoof met venkel, groene asperges en tuinbonen

Dit stoofje is de volgende dag nóg lekkerder. Dille en citroen maken het onweerstaanbaar zomers.

Voor 4 personen:
• 3 el olijfolie
• 600 g kipdijfilet, in stukken van ca. 4 cm
• zout
• versgemalen peper
• 1 ui, fijngehakt
• 1 tl komijnzaad
• 4 tenen knoflook, fijngehakt
• 1 venkel, in blokjes, groen fijngehakt
• 1 bosje (15 g) dille, fijngehakt
• 600 ml groente- of kippenbouillon (zelfgemaakt of van blokje)
• 200 g groene aspergetips
• 200 g tuinbonen (vers of diepvries, ontdooid)
• 200 g tuinerwten (vers of diepvries, ontdooid)
• 1 ingemaakte citroen, vruchtvlees verwijderd, schil in dunne reepjes

Verhit de olie in een grote stoofpan met dikke bodem, bak de kip 10 min. aan alle kanten en breng op smaak met zout en peper. Haal de kip uit de pan en houd apart. Doe ui, komijnzaad, knoflook, venkelblokjes en dillesteeltjes toe en bak omscheppend 5 min. Voeg de kip weer toe, giet de bouillon erbij en laat 30-35 min. zacht koken tot de kip gaar en mals is. Kook de laatste 5 min. op hoger vuur de aspergetips, tuinbonen en tuinerwten mee. Roer de reepjes ingemaakte citroenschil, gehakte dille en venkelgroen erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Bereiden: 50 min.
Kcal.: 355 p.p.

null Beeld
null Beeld

Witte bonen-paprika-stoof met chermoula

Chermoula is een Noord-Afrikaans kruidenmengsel, het geeft dit vegan stoofje net wat extra ‘oompf’.

Voor 4 personen:
• 2 el olijfolie
• 2 uien, in dunne halve ringen
• 4 tenen knoflook, fijngehakt
• 1 tl korianderzaad
• 4 rode of gele paprika’s, of een mix, schoongemaakt en in repen
• 800 g grote witte bonen (limabonen) uit blik, afgespoeld en uitgelekt (of 400 g gedroogde witte bonen, geweekt en gekookt)
• 800 g gepelde tomaten.

Chermoula:
• 15 g koriander, grofgehakt
• 15 g platte peterselie, grofgehakt
• 2 tenen knoflook, grofgehakt
• ¼ tl zout
• 1 tl komijnzaad, kort geroosterd in een droge koekenpan
• ½ tl korianderzaad, kort geroosterd in een droge koekenpan
• snuf cayennepeper
• 60 ml olijfolie
• sap van ½ citroen

Maak eerst de chermoula. Maal alle ingrediënten hiervoor in een keukenmachine tot pasta, behalve de olie en het citroensap. Laat de machine draaien en giet de olie er in een dunne straal bij. Roer er een kneep citroensap door en breng zo nodig op smaak met zout en extra citroensap. Fruit voor de stoof de ui in de olie in een pan met dikke bodem ca. 10 min. Bak knoflook, korianderzaad en paprika 1 min. al omscheppend mee met een flinke snuf zout. Voeg de bonen en de gepelde tomaten toe. Spoel alle blikjes uit met een scheutje water en voeg dit ook toe. Plet de tomaten iets met een houten lepel, breng de stoof aan de kook en laat 25-30 min. zachtjes koken. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Verdeel de stoof over 4 diepe borden en drup er wat chermoula over (geef de rest erbij). Lekker met zacht brood.

Bereiden: 50 min.
Kcal.: 370 p.p. (excl. brood)

null Beeld

Snelle maisstoof met spek en courgette

Verse mais is er maar kort, dus grijp uw kans! Het spek geeft de stoof een umami-boost.

Voor 4 personen:
• 200 g gerookte spekreepjes
• 50 g roomboter
• 1 takje rozemarijn, fijngehakt
• 1 middelgrote ui, gehakt
• 1 el bloem
• 500 ml kippen- of groentebouillon
• 350 g vastkokende aardappelen, in kleine blokjes
• 500 g maïskorrels (gesneden van circa 3 flinke kolven)
• 1 flinke courgette (of 2 kleine), in kleine blokjes
• 350 g doperwten (vers of diepvries)
• 150 ml dikke yoghurt
• 4 bosui, fijngehakt

Verhit een grote pan en bak de spekreepjes al roerend circa 2 min. tot ze licht bruinen. Voeg boter, rozemarijn en ui toe en bak nog 6-7 min. op laag vuur tot de ui zacht is maar niet bruin. Bak de bloem 1 min. mee en roer dan scheut voor scheut de bouillon erdoor. Breng aan de kook en laat 3 min. zacht sudderen. Roer dan de aardappelblokjes erdoor en kook deze zeker 5 min. mee. Voeg vervolgens de maïskorrels, blokjes courgette en doperwten toe en laat alles nog 5-8 min. stoven tot de aardappelen gaar zijn. Schep de stoof op 4 voorverwarmde, borden, roer er een dikke krul yoghurt door en bestrooi met de gehakte bosui. Lekker met knapperig brood.

Bereiden: 30 min.
Kcal.: 580 p.p. (excl. brood)

Kijktip! Is het het vlees in je stoofgerecht nét niet mals genoeg? Yvette van Boven geeft in deze video een snelle tip waarmee je stoof altijd botermals wordt.

  • Styling: Ingrid van Kuringen. Bereiding: Jessica Lek. Productie, illustraties en receptuur: Studio Yvette van Boven. Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. M.M.V.: Dille & Kamille, MaisonNL, Loft the Label, Sissy-Boy Homeland, Xenos, Household Hardware
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden