Premier Xavier Bettel en groothertogin Maria Teresa  Beeld Getty Images
Premier Xavier Bettel en groothertogin Maria TeresaBeeld Getty Images

Groothertogin Maria Teresa zorgt om déze reden voor onrust binnen Luxemburgse koningshuis

Het blijkt al een tijdje te rommelen aan het Luxemburgse hof. Met Groothertogin Maria Teresa (66) ligt momenteel onder vuur en minister-president Xavier Bettel heeft moeten ingrijpen. En dat blijkt niet de eerste keer.

Suzanna TimmerGetty Images

Premier Bettel zou volgens Luxemburgse media de afgelopen tijd regelmatig naar het koninklijke paleis van het Luxemburgse koningshuis zijn afgereisd om daar ernstig met Maria Teresa te spreken. Aanleiding is dat de vrouw van groothertog Henri verschillende personeelsleden zou hebben beschuldigd van slecht werk. Volgens de krant Lëtzebuerger Land zou het incident al eind oktober hebben gespeeld.

Maria Teresa schoffeert personeel

De groothertogin wilde kleding wilde passen voorafgaand aan een fotoshoot voor het huwelijk van haar dochter prinses Alexandra. Ze liet extra mensen komen omdat het aanwezige personeel niet goed genoeg zou zijn.

Bettel reisde af naar het paleis om de situatie met het groothertogelijk paar te bespreken. Door het incident zouden meningsverschillen zijn ontstaan over de aansturing van het hof. Volgens de Luxemburgse krant heeft de premier inmiddels geëist dat er snel een oplossing komt.

Angstcultuur

Het is zeker niet de eerste keer dat de premier moet ingrijpen. Uit een rapport dat begin 2020 uitkwam bleek dat er een angstcultuur heerste aan het Luxemburgse hof en dat er geen duidelijke structuur was. Ook was er onduidelijkheid over de geldstromen. Maria Teresa - niet te verwarren met de in 2020 overleden prinses Maria Teresa van Bourbon-Parma - had een dominante positie en zou alle belangrijke beslissingen rond het personeel nemen.

Veranderingen

Groothertog Henri is na het rapport begonnen met veranderingen aanbrengen binnen het koningshuis. Maar gezien het incident lijkt hij daar nog niet klaar mee.

Bron: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden