Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Beïnvloedingsexpert Wendy Oude Veldhuis: "Zó laat je je niet gek maken tijdens Black Friday”

Je moet stevig in je schoenen staan om tijdens Black Friday niet te zwichten voor alle extreem hoge aanbiedingen. Wat is de psychologie achter dit koopjesfestijn? En hoe kun je dit jaar wél de verleiding weerstaan? We bellen met beïnvloedingsexpert Wendy Oude Veldhuis.

Black Friday is een fenomeen dat is overgewaaid uit Amerika en altijd op de laatste vrijdag van november valt, de dag na Thanksgiving. De meeste werknemers zijn dan vrij en doen hun eerste kerstaankopen. Op Black Friday geven winkeliers namelijk flinke kortingen op hun producten.

Advertentie

Door die hoge kortingen moet je pakken wat je pakken kan, althans dat is wat verkopers je willen laten geloven. Maar hoe werkt de reclame van Black Friday op ons brein? En hoe laat je je zelf niet gek maken? Wendy Oude Veldhuis is beïnvloedingsexpert en duikt ieder jaar weer in psychologische processen die tijdens Black Friday in gang worden gezet. Waarom doen we massaal mee? En wat kan de consument doen om de verleiding te weerstaan?

Wat is de psychologie achter Black Friday?

Ons brein bestaat eigenlijk uit drie delen: het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het mensenbrein. Het mensenbrein is het deel van je hersenen dat weloverwogen beslissingen neemt en logisch nadenkt. Terwijl het reptielen- en het zoogdierenbrein beslissingen puur op instinct en emotie nemen.

Het reptielen- en het zoogdierenbrein vormen samen de ‘holbewoner’ en bepalen maar liefst 95% van de keuzes die je maakt.  Dit komt doordat je gedurende de dag door allerlei prikkels wordt beïnvloed. De holbewoner in je hoofd reageert daar instinctief op: ons onderbewustzijn is gewoon een stukje sneller dan ons bewustzijn. Dat geldt ook voor Black Friday. We zijn gevoelig voor alle reclames en kortingen en daar maken ondernemers gebruik van door verschillende beïnvloedingstechnieken in te zetten.”

Hoe werken deze beïnvloedingstechnieken?

De belangrijkste emotie waar winkels en webshops op inspelen is ‘the fear of missing out‘. Als consument zijn we heel bang iets te missen, zoals die ene héle goede deal. Bij Black Friday wordt dit gevoel versterkt omdat de aanbieding slechts een korte tijd worden aangeboden. Je moet als consument snel beslissen en daardoor maken het reptielen- en het zoogdierenbrein de keuze onbewust. Zo wordt er geen weloverwogen beslissing gemaakt. Daarnaast zijn aanbiedingen vaak beperkt beschikbaar, waardoor je een beeld van schaarste creëert. Wanneer een product schaars is, wordt het aantrekkelijker en gaan we al snel over tot actie. Zelfs als we het eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Als jij deze kans niet pakt, doet iemand anders het. Je voelt hierdoor druk.”

Hoe zit dit met nepaanbiedingen tijdens Black Friday?

Een aantal webwinkels maken zich schuldig aan prijsmisleiding, want tussen die spectaculaire kortingen zitten regelmatig nepaanbiedingen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond in 2019. Zij ontdekten dat van de 100 webwinkels die zij bezochten, maar liefst 39 niet altijd eerlijk waren over hun prijzen en kortingen. Dat werkt zo: in de aanloop naar Black Friday verhogen ze hun prijzen, om daarna met zogenaamde megakortingen te komen waardoor de prijs uiteindelijk weer op het originele bedrag uitkomt. Houd de prijs dus ook al vóór Black Friday in de gaten, voordat je je gek laat maken door de neppe kortingen.”

Hoe voorkom je dat je dingen gaat kopen die je helemaal niet nodig hebt?

Je weet nu hoe de beïnvloedingstechnieken worden toegepast, dus haal daar je voordeel uit. Probeer niet te veel beslissingen in het moment te maken. Zet de dingen die je in een spontane actie wil kopen eerst op een verlanglijstje. Wacht één of twee dagen en vraag jezelf dan af of je het nog steeds wil hebben. Op die manier heeft je mensenbrein ook de kans gehad een keuze te maken. Vergeet ook niet: als je het écht nodig had, had je het waarschijnlijk allang gekocht.”

Op Black Friday strooien vooral grote ketens met megakortingen. Hoe kun je toch de lokale ondernemers ondersteunen?

Dat is de keuze die je zelf moet maken. De coronacrisis is voor veel ondernemers moeilijk en daarom raad ik iedereen aan om de prijzen gewoon te vergelijken. Maar vergeet ook niet je eigen waarden. Wil jij de lokale ondernemer steunen? Doe dat dan gewoon, met of zonder korting. Zij kunnen misschien niet met hoge kortingen komen, maar bieden wellicht wel gratis verzending, een mooi cadeautje of leuke winactie aan.”

Shoppen in de sale: 3 handige tips van modevlogger Françoise:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: privébezit

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Terug naar de kust: familie Meiland bezichtigt waanzinnige boerderij

Erica en Martien Meiland hebben er geen geheim van gemaakt dat ze Hengelo na ongeveer een half jaar alweer gaan verlaten. Door gedoe met het bestemmingsplan moeten ze vertrekken en verhuizen ze weer terug naar de Randstad. De familie is al op huizenjacht en heeft een waanzinnige boerderij bezichtigd.

Vanaf maart zijn de Meilandjes terug op televisie en kunnen we allemaal meegenieten van de huizenjacht. Weekend weet nu al te vertellen welk huis de familie onder andere heeft bezichtigd. Ze zijn namelijk gespot bij een waanzinnige boerderij in Leiderdorp dat te koop staat voor 2,75 miljoen euro. Het dorp is bekend terrein voor de familie. Het ligt niet ver van hun oude woonplaats Noordwijk en ook schoonzoon Dirk komt hier vandaan.

Advertentie

Nieuwe boerderij voor de familie Meiland

Deze boerderij lijkt het perfecte huis voor de familie: het heeft twee aparte leefgedeelten voor Erica en Martien en er is zelfs de mogelijkheid om hun oude hobby weer op te pakken in de bed & breakfast. Het huis beschikt over elf slaapkamers, zeven badkamers en drie keukens. Tel daar twee recreatiezalen, een royale tuin, een privé-oprijlaan en weilanden bij op en het doet zeker niet onder voor een Frans chateau. En het allerbelangrijkste: er is een wijnen, wijnen, wijnkelder.

De Meilandjes weer op televisie

In een reactie aan Shownieuws vertelt Martien dat ze deze boerderij niet gaan kopen. Ze hebben het inderdaad samen met de cameraploeg bezichtigd, maar zijn ook bij een aantal andere huizen geweest. Welk huis ze uiteindelijk wel gaan kopen, zullen we ongetwijfeld gaan zien in de nieuwe serie die vanaf maart te zien is op televisie.


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Weekend, Shownieuws. Beeld: Talpa, Funda

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Haal de slee maar van zolder: vrijdag kans op 5 tot 10 centimeter sneeuw

O, wat zouden we graag het weekend beginnen in een witte wereld. Voor een deel van het land is er goed nieuws: in Groningen, Drenthe en delen van Friesland wordt vrijdagochtend flink wat sneeuw verwacht.

Weerplaza meldt dat het de komende dagen flink gaat regenen. In het noorden en noordoosten van het land verandert dat vrijdag wellicht dus even in sneeuw. De verwachting is nog een beetje onzeker, maar mocht het er echt van komen dan is dat gelijk ook “een aanzienlijke hoeveelheid”, volgens Weerplaza.

Advertentie

5 tot 10 centimeter sneeuw

En met die aanzienlijke hoeveelheid hebben we het over zo’n 5 tot 10 centimeter. Genoeg voor een rondje op de slee of het maken van een sneeuwpop, dus. De overgangszone van sneeuw naar regen ligt volgens de weersite waarschijnlijk boven de Noordoostpolder en Gelderland.

Maar het kan óók zo zijn dat het alleen boven het noorden van Duitsland valt. Dan blijft de sneeuwkans wellicht alleen hoog voor Groningen. Morgen moeten de voorspellingen definitief laten zien hoe de verwachting voor vrijdag eruit ziet: wordt het sneeuw, of blijft het bij ijsregen?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Weerplaza. Beeld: ANP

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Geen hotels, maar ziekenhuizen en spelen met Diederik: Anna bedacht het spel 'coronapoly'

We gaan richting een jaar lang corona, een moment waar we liever niet al te lang bij stil willen staan.  Niet helemaal waar, want er ontstaan ook leuke dingen in tijden van crisis. Bijvoorbeeld: Anna bedacht haar eigen coronapoly.

Komen al die bordspellen ondertussen wel een klein beetje je neus uit? Ga zelf aan de slag met een nieuw spel. Dat dacht Anna Grooten (19) uit Heerenveen ook. Ze bedacht zelf een coronaversie van het beroemde spel Monopoly. Inclusief het RIVM, OMT, de bruiloft van Grapperhaus en het vaccin.

Advertentie

Coronapoly met ziekenhuizen

Coronapoly begint in, hoe kan het ook anders, Wuhan. Moet je naar de gevangenis? Dan ga je in quarantaine. En hotels zijn in deze versie ingeruild voor ziekenhuizen. Daarnaast kun je ook gebouwen kopen als het Torentje, het Catshuis en het Binnenhof. Overal is aan gedacht.

Spelen met Diederik Gommers

Anna kwam op het idee door een video op TikTok. Twee weken lang knutselde ze aan haar eigen spel dat je kunt spelen met Hugo de Jonge, Diederik Gommers, Irma Sluis en andere bekende corona-gezichten. Ook de Kans- en Algemeen Fonds-kaartjes zijn in coronastijl. In een interview met RTL Nieuws las ze een kaartje voor: “De tweede lockdown is voorbij en de winkels zijn weer open. Je komt Hugo de Jonge tegen en complimenteert hem met zijn geweldige schoenenkeuze. Je krijgt 25 euro vanwege dit aardige compliment.” Plannen voor het uitbrengen van het spel zijn er nog niet, eerst gaan ze het zelf nog spelen.

 

 

 

 

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTLNieuws.nl. Beeld: Facebook/Anna Grooten

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kan een intolerantie voor bepaald eten ook overgaan?

In het geval van een intolerantie vraag je je misschien af: zou mijn lichaam er misschien aan kunnen wennen, als ik er maar lang genoeg aan blootgesteld word? Een soort therapie dus, waarbij ik gewoon even door de periode met erge klachten heen moet?

We vroegen het diëtist en onderzoeker Wendy Walrabenstein.

Advertentie

Intolerantie vs. allergie

Van een lactose-, gluten-, pinda-, schelpdieren- of fructoseintoleratie heeft menig mens last. Gevolg? Onder meer darmklachten, migraine, jeuk en/of hartkloppingen. De oorzaak is een verkeerd gerichte reactie van het afweersysteem tegen ‘onschuldige’ eiwitten. Vooral niet te verwarren met een allergie.

Walrabenstein legt uit: “Grofweg kun je stellen dat er bij een allergie een directe reactie optreedt die soms levensgevaarlijk kan zijn. En in het geval van intoleranties gaat het meestal over maag- en darmklachten als gevolg van het eten van bepaalde voedingsmiddelen.”

Coeliakie en lactoseintolerantie

“De bekendste vormen van voedselintoleranties zie je bij mensen met coeliakie en bij mensen met een lactoseintolerantie. Bij coeliakie kan het eten van glutenbevattende granen, zoals tarwe, rogge en gerst, leiden tot ontstekingen in de darm. Het is een auto-immuunziekte en erfelijk.

Lactoseintolerantie komt voor bij mensen die, meestal al vanaf hun kindertijd, geen enzymen meer aanmaken die lactose kunnen afbreken. Beide aandoeningen veroorzaken geen allergische reactie.”

Allergie, intolerantie of sensitiviteit

“Daarnaast bestaan er diverse sensitiviteiten voor voeding. De bekendste is glutensensitiviteit, waarbij mensen na het eten van glutenbevattende producten gezondheidsklachten krijgen (vooral in het spijsverteringskanaal, maar ook vermoeidheid) . Als ze hiermee stoppen, dan stoppen ook de klachten. Glutensensitiviteit is ondertussen wel erkend, maar we weten over de oorzaak nog (te) weinig.”

Een huisarts kan beoordelen of er mogelijk sprake is van een allergie, intolerantie of een sensitiviteit. Mocht er een vermoeden zijn, dan kunnen gespecialiseerde artsen dat onderzoeken, bijvoorbeeld door middel van een voedselprovocatietest: het uitlokken van de allergie door een beetje van het voedsel in te nemen.

Gezond voedingspatroon

Wijst de test een intolerantie uit, dan is er volgens Walrabenstein een punt waar op gelet moet worden: “Op basis van de uitslag zouden zij dan veel voedingsmiddelen moeten laten staan. Het is naar mijn mening onverantwoord om deze mensen zonder nader advies over hoe zij dit moeten doen, slechts een lijstje te geven met wat men beter wel en niet kan eten. Want hoe stel je een gezond voedingspatroon samen als er ineens heel veel producten wegvallen?”

“Het is dan belangrijk om bij een lange lijst ’no-go’ producten ook eens met een diëtist te praten. De diëtist kan niet alleen zorgen dat jouw voedingspatroon volwaardig is, maar ook helpen bij het doen van provocatietesten om zo te checken of deze producten echt állemaal leiden tot klachten.”

Intoleranties tegengaan

Afijn, de hamvraag, nu we dit onderscheid kennen: kunnen klachten door frequente blootstelling minder erg worden? Dat ligt eraan. “Nee, niet bij allergieën, coeliakie of  lactoseintolerantie. Mensen die last hebben van die vormen van voedselovergevoeligheid moeten zich echt aan hun dieet blijven houden.”

Voor voedselsensitiviteiten zit dat anders. De wetenschap heeft volgens Walrabenstein ontdekt dat veel sensitiviteiten te relateren zijn aan de darmflora, het microbioom in onze darmen. “Door onbewerkt, overwegend plantaardig – en dus vezelrijk – te eten, voeden wij de goede bacteriën in onze darmen, zodat deze de ’slechte’ (die vooral leven op verzadigd vet en suiker) een beetje kunnen wegdrukken.”

Verbeterde darmflora

“Een gezond microbioom kan gerust nog eens getest worden op eerdere voedselintoleranties, door kleine hoeveelheden van producten te eten waarvoor men dacht overgevoelig te zijn. Een verbeterde darmflora kan wellicht deze voedingsmiddelen wél goed verteren.”

Wil je aan de slag met een gezonde leefstijl? Dan kan het boek Food, Body, Mind van Wendy je ook verder helpen.

In deze video legt Wendy uit waarom ook beweging belangrijk is om gezond te blijven:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Wendy Walrabenstein. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien