Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Even bellen met... dierendokter Martijntje over een coronatest voor huisdieren

Tegenwoordig kan iedereen met verkoudheidsklachten, benauwdheid of koorts zichzelf laten testen op corona. Maar hoe zit het eigenlijk bij huisdieren? Kun je je hond of kat laten testen? En mag je ze dan nog wel aaien?

We vroegen het aan dierendokter Martijntje van der Veer- van Hussen.

Advertentie

Kunnen huisdieren corona krijgen?
“Ja, dieren kunnen corona krijgen, maar de kans dat ze besmet raken is erg klein. Er zijn vooral gevallen bekend van nertsen die besmet zijn geweest met het coronavirus. Het zijn slechts een paar honden en katten die ook het virus hebben gehad. Wel blijkt dat katachtigen en konijnen wat gevoeliger voor het virus zijn dan honden.”

Kunnen honden en katten het virus overdragen aan mensen?
“Het is eerder andersom. Dieren krijgen het juist van hun baasje. Omdat het over de hele wereld maar om een paar besmette huisdieren gaat, gaan we ervan uit dat de kans een huisdier besmet raakt erg klein is. De kans dat mensen elkaar besmetten is veel groter. Er wordt momenteel wel onderzoek gedaan naar mogelijke dier-op-mensbesmettingen.”

Wat zijn de ziekteverschijnselen van het coronavirus bij huisdieren?
“De symptomen zijn redelijk hetzelfde als bij mensen. Vooral problemen op het gebied van kortademigheid kunnen duiden op corona. Verder hebben ze ook last van maag- en darmklachten zoals diarree.”

Kun je je huisdier laten testen op corona? Zo ja, is het wel of niet verstandig om dit te doen?
“Als je zelf helemaal geen klachten hebt of niet positief getest bent, is het heel onwaarschijnlijk dat je hond of kat corona heeft. Maar merk je dat je hond last heeft van benauwdheid of diarree, dan kun je het beste even de dierenarts bellen. Wordt je huisdier ziek en heb je zelf ook klachten? Dan kan de dierenarts in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit besluiten of er wel of niet getest gaat worden.”

Wat moet je doen als je hond corona blijkt te hebben? En mag je hem dan nog aaien?
“Als je zelf ook klachten hebt, is het belangrijk om thuis te blijven. In dat geval kun je de dieren ook het beste in thuisisolatie plaatsen. Je mag ze nog wel aaien, maar probeer intensief contact te vermijden. Verder is het natuurlijk extra belangrijk om regelmatig je handen te wassen als je je huisdier hebt aangeraakt. Ook belangrijk: laat je hond en kat niet in contact komen met andere dieren. Laat honden dus alleen uit op plekken waar geen andere mensen en dieren komen. Bij katten kun je ze het beste een paar dagen binnenlaten.”

5 tips van een expert om je kat zonder stress te vervoeren

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Beeld: iStock

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien