Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

13x bewerkt voedsel dat volgens deskundigen wél goed voor je is

Bewerkt voedsel heeft over het algemeen niet een al te beste reputatie en in veel gevallen is dat terecht. Maar: in heel veel gevallen ook niet. 

Er is namelijk ook genoeg eten dat bewerkt is, wat je toch zonder schuldgevoel kan eten. Dit zijn de producten die voedingsdeskundigen helemaal goedkeuren:

Advertentie

LEES OOK: MET WANDELEN VERBRAND JE MEER CALORIEEN DAN WERD GEDACHT 

 1. Yoghurt
  Yoghurt is een perfecte bron van proteïne, vitamine B12, calcium en probiotica. Lees voordat je yoghurt koopt wel even het etiket en ga voor de variant waarin per portie minder dan 12 gram suiker zit. Ga niet voor yoghurt met vruchtenpuree, maar voeg zelf vers fruit toe.
 2. Groenten uit het vriesvak
  Laat je niet afschrikken door de kartonnen doos om de groente: ingevroren groente behoudt zelfs de meeste voedingsstoffen – dat komt doordat ze worden geplukt en ingevroren op het moment dat ze qua voedingsstoffen het meest waardevol zijn.
 3. Tomatensaus of -puree
  Een zelfgemaakte tomatensaus is misschien het lekkerst, maar niet per se het gezondst. Dit is het ding: tomatensaus bevat meer lycopeen dan verse tomaten. Lycopeen gaat onder meer de strijd aan met vrije radicalen en beschermt je tegen kanker. Ga wel voor de tomatensaus waarbij suiker niet tussen de eerste drie ingrediënten op het etiket staat en waar minder dan 140 mg zout per portie in zit.
 4. Zuurkool
  Misschien niet in combinatie met een hotdog, maar zuurkool zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Door het fermentatieproces is zuurkool rijk aan probiotica die je helpen bij de spijsvertering. Daarnaast bevat het veel vezels en vitamine A en C.
 5. Kikkererwten en bonen uit blik
  Wit, bruin of rood: voor welke bonen je ook gaat, neem ze op in je voedingspatroon. Laat je niet weerhouden door het blik; bonen zijn een fantastische bron van proteïne, ijzer, vezels en bevatten ook nog eens weinig vet. Ook hier geldt: lees het etiket en ga voor de variant met het minste zout.
 6. Granola
  Dit is een ingewikkelde, want veel granola-soorten zitten vol suiker. Sommigen zijn echter een heel goede bron van vezels en proteïne. Helaas stoppen veel fabrikanten er onnodig extra suiker of honing in. Zoek granola waarop duidelijk staat vermeld dat er geen extra suiker is toegevoegd en ga voor eentje met minder dan 10 mg per portie.
 7. Ongezoete amandelmelk
  Een prima optie voor iedereen met een lactoseintolerantie. Wees alleen alert op merken die nog allerlei dingen aan de melk toevoegen. Vaak wordt aan ongezoete amandelmelk nog allerlei stoffen toegevoegd die de melk dikker maken en meer op gewone melk laten lijken. Zoek naar amandelmelk dat alleen noten en ongefilterd water bevat – meer ingrediënten zijn echt niet nodig.
 8. Biologische jam
  In jam zit inderdaad suiker, maar als je een theelepeltje jam op je cracker of boterham smeert is er niks aan de hand. Sterker nog: je krijgt er ook nog eens dosis antixoidanten en phytonutrienten bij en die zijn hartstikke goed voor je. Maar: ga wel voor de biologische jam, want de normale kan overblijfselen van pesticiden bevatten – en die wil je nou net niet op je boterham.
 9. Ingevroren pizza
  We begrijpen dat dit nogal een verrassing is. Pizza is dan ook niet helemaal onschuldig; de korst is gemaakt van geraffineerd brood en de calorieën lopen al snel op. Maar volgens The Nutrition Twins is de kaas op die pizza rijk aan calcium en de tomatensaus heel geconcentreerd. Dat betekent dat je heel veel van dat zojuist genoemde goedje lycopeen binnenkrijgt. Ga echter altijd voor een vegetarische variant en mijd toevoegingen als peperoni. Dat vlees zit vol verzadigd vet. Ga dus voor pizza met alleen kaas of kaas met groente – en als je dan ook nog eentje kan vinden met een volkoren korst, zit je helemaal gebakken.
 10. Ingevroren fruit
  Net als ingevroren groente geldt ook voor ingevroren fruit dat het vol zit met voedingsstoffen – minstens zoveel als gewoon vers fruit. Je kunt er lekker lang mee doen waardoor het voedselverspilling tegengaat. Ga voor een merk dat echt alleen het fruit heeft ingevroren en er niet nog allerlei suikers aan toe heeft gevoegd.
 11. Augurken
  Augurken werden gefermenteerd en ingepot om voedselbederf tegen te gaan. Dankzij die fermentatie zijn augurken rijk aan probiotica – wat de darmen gezond houdt. Bovendien bevatten ze weinig calorieën, wat de augurk de perfecte lichte snack maakt.
 12. Pure chocola
  Wist je vast al, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: chocola is goed voor je. Let wel: pure chocola die minstens 70% cacao bevat. De flavanoïden in chocola verlagen de bloeddruk en verbeteren het cholesterol. Je maakt ook nog eens extra serotonine aan, wat wonderen doet voor je humeur.
 13. Pindakaas
  Wie is er niet groot mee geworden? Pindakaas is een prima bron van vezels en bevat onverzadigd plantaardig vet. Wees er wel een beetje zuinig mee, want het blijft een calorieknaller. Check vooraf ook even het label op ‘gehydrogeneerd vet’: een sjiek woord voor transvetten – die dus weer heel ongezond zijn.

Bron: Time.com. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meeste coronabesmettingen op dit moment in noorden van Noord-Holland

Het noorden van Noord-Holland kampt op dit moment met de grootste coronabrandhaard van ons land. Vooral in de steden Den Helder en Hoorn zijn er veel coronabesmettingen vastgesteld.

In de afgelopen twee weken werd bij 4600 mensen uit het noorden van Noord-Holland corona ontdekt.

Advertentie

Coronabesmettingen in Noord-Holland

Hoe het komt dat er daar nu veel coronabesmettingen zijn, dat is niet bekend. De GGD Hollands Noorden zegt hierover: “We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen.”

Hoorn

Met name Hoorn is momenteel een coronabrandhaard te noemen. In de afgelopen twee weken werden daar 861 mensen positief getest. Ter vergelijking: in Amsterdam waren dat er 324, in Rotterdam 334, in Utrecht 217 en in Den Haag 266.

Het gevaar

De GGD is bang dat de besmettingen leiden tot nóg meer besmettingen en dat het zichzelf zo in stand houdt: “Als er veel besmettingen zijn, worden ook veel andere mensen besmet. Hoe hoger het aantal besmettingen om je heen, hoe groter de kans dat jij ook besmet raakt. Als je in een omgeving met weinig besmettingen bent, is de kans klein dat jij het virus oploopt.”

Coronamaatregelen

Het hoge aantal besmettingen ligt volgens de GGD niet aan het schaatsweer van de afgelopen tijd en de drukte die hiermee gepaard ging: “Dit is al een langere periode gaande.” En ook komt het volgens hen niet door het niet naleven van de coronaregels: “Incidenten heb je natuurlijk overal, maar wij hebben niet het beeld dat mensen wat aanrommelen. Wij hebben de indruk dat de regio zich acceptabel aan de maatregelen houdt.”

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Linda. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Onthuld: met dít nummer gaat Jeangu Macrooy naar het Songfestival

Dit jaar zal Jeangu Macrooy (27) Nederland gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het liedje Birth of a new age. Het nummer is vanaf nú te luisteren.

De onthulling van het nummer heeft de zanger donderdagavond gedaan middels een ‘live première’ op YouTube, Instagram en Facebook. Tegelijkertijd was de onthulling ook in verschillende televisieprogramma’s te zien.

Advertentie

Jeangu Macrooy onthult Birth of a new age

Benieuwd naar Birth of a new age: dé Nederlandse Songfestival-inzending van dit jaar? Luister het liedje hier:

Jeangu over het nummer

Voorafgaand aan de onthulling zei Jeangu over het nummer: “Ik geloof er heel erg in en ben er heel erg enthousiast over, net als vorig jaar bij Grow. Ik hoop natuurlijk dat iedereen het nummer voelt en begrijpt en het mooi vindt.”

Zenuwen

Dat de onthulling live was, zorgde voor extra zenuwen bij de zanger: “Het is natuurlijk spannend, het eerste moment dat het nummer naar buiten gaat en dat iedereen het hoort. Je wil natuurlijk dat het helemaal goed gaat. En dit jaar is anders dan vorig jaar: we beginnen met een live optreden. Dat is altijd spannend, maar tegelijkertijd is dat ook wat het magisch kan maken”, aldus Jeangu in RTL Boulevard. Hij heeft expres gekozen voor een live onthulling: “Straks in Rotterdam is het ook gewoon live, dus we vonden het een goede manier om het zo te beginnen.”

Direct naar de finale

In mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Ahoy Rotterdam. Op 18 en 20 mei vinden de halve finales plaats en op 22 mei staat de finale gepland. Jeangu Macrooy mag de halve finale overslaan en staat direct in de grote finale, dankzij de winst van Duncan Laurence in 2019. Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager zullen het spektakel presenteren.

Opvolger van Grow

Birth of a new age is de opvolger van het liedje Grow. Vorig jaar onthulde Jeangu het nummer Grow nog bij de De wereld draait door, maar wegens de coronacrisis werd het Eurovisie Songfestival afgelast. Hij heeft het liedje dan ook nooit op het Songfestival-podium ten gehore kunnen brengen. Alle deelnemers die vorig jaar mee zouden doen, werden verplicht om dit jaar een nieuw liedje in te zenden.

Geen ‘normaal’ Songfestival

Hoe deze editie van het Eurovisie Songfestival er precies uitgaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Dit is afhankelijk van hoe de coronacrisis zich de komende maanden ontwikkelt. Wat wel zeker is, is dat het feest niet in de ‘normale’, uitbundige vorm door kan gaan. Er zullen dan ook geen grote bezoekersaantallen naar de locatie komen. Eerder liet de organisatie van het Eurovisie Songfestival weten hoopvol te zijn over wat er allemaal mogelijk is, en onthulde ze verschillende scenario’s.

Er is nu al een Songfestival-rel rondom presentator Cornald Maas

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: YouTube, RTL Boulevard. Beeld: BrunoPress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Volgende week start 'Onze boerderij in Europa': Yvon Jaspers licht tipje van de sluier op

Op donderdag 11 maart gaat Onze boerderij in Europa van start. Presentatrice Yvon Jaspers licht alvast een tipje van de sluier op en vertelt wat we van dit seizoen kunnen verwachten.

In het KRO-NCRV-programma trekt Yvon Jaspers samen met een aantal bekende Boer zoekt vrouw-stellen Europa door per camper. Achter het stuur treffen we ook een oude bekende: boerin Bertie!

Advertentie

Yvon Jaspers over Onze boerderij in Europa

Yvon trekt met de stellen door Europa, op zoek naar bijzondere boerenbedrijven. Daar kunnen de stellen inspiratie opdoen voor hun eigen boeren business. Yvon vertelt hoe haar idee voor het programma tot stand is gekomen: “De afgelopen jaren heb ik een agrarische studiebeurs gekregen waarmee ik veel boeren over de hele wereld heb bezocht. Dat was bijzonder leerzaam en opende mijn ogen. Ik zag hoe boeren waar ook ter wereld zich met elkaar verbonden voelen: wij voeden de wereld. Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland. Steeds als ik op zo’n erf stond dacht ik: hier zou ik onze eigen boeren mee naartoe moeten nemen.”

Déze landen zijn bezocht

Dat is werkelijkheid geworden! Yvon heeft met de Boer zoekt vrouw-koppels Denemarken, Duitsland en Zwitserland bezocht. “Het ene moment zijn we in Denemarken bij een bedrijf met een paar duizend schapen, het volgende moment zijn we boven in de Alpen koeien aan het melken. De keer daarna vergapen we ons aan de grootste paardenfokkerij van Europa met olympisch kampioenen om daarna in Duitsland in een grote ton druiven te stampen voor de wijn”, onthult Yvon.

Stof tot nadenken

Volgens Yvon geeft het programma stof tot nadenken: “We zien het Europese agrarische landschap aan ons voorbij trekken. Het zet je aan het denken. Hoe voeden wij de wereld en is die manier ook toekomstbestendig?”

Eerste aflevering

Donderdag 11 maart is de eerste aflevering te zien op NPO 1. In die aflevering duikt Yvon met de Texelse schapenboer Jan en zijn Rianne de camper in. Ze gaan naar Denemarken om mee te draaien in het boerenbedrijf van Sjaak en Jacqueline, die maar liefst 220 melkkoeien hebben. Dat belooft wat!

Dít is waarom Yvon Jaspers verliefd is op Zweden

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wendy van Dijk heeft de schaar in het haar gezet en verrast fans met korte coupe

Wendy van Dijk verrast vriend en vijand met een compleet nieuwe look. De presentatrice heeft de schaar in het haar gezet en gaat vanaf nu met kortere lokken door het leven.

Op Instagram deelt ze een filmpje waarin ze trots haar nieuwe kapsel laat zien.

Advertentie

Wendy van Dijk gaat voor korte coupe

Bij het filmpje schrijft ze: “Ik heb het gedurfd!! Waaaah! #nieuwhaar”. Hieruit blijkt dat Wendy behoorlijk wat moed heeft moeten verzamelen om het nieuwe kapsel aan te durven.

Mari van de Ven

Ook noemt ze visagist en haarstylist Mari van de Ven bij het filmpje. “You’re the best”, laat ze hem weten. We kunnen dus wel concluderen dat Mari haar nieuwe kapsel mogelijk gemaakt heeft. Ook Mari deelt de video op Instagram en schrijft hierbij: “The bob it is”. Wendy laat weten dat de knipbeurt heeft plaatsgevonden voor de opnames van Wie van de drie?, de spelshow die ze presenteert op SBS6.

Reacties

In de Instagram-post vraagt Wendy aan haar volgers wat ze van haar nieuwe look vinden. De lovende reacties stromen binnen. “Ontzettend gaaf!” en “Staat je geweldig”, klinkt het onder haar volgers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wendy van Dijk (@wendyvandijk3)

Dit is waarom Wendy van Dijk vroeger woedeaanvallen had

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien