Cranberrysaus over van het kerstdiner? 3 recepten om daarmee te maken

Heb jij ook weer allerlei overgebleven kerstkliekjes? Zonde om weg te gooien! Je kunt er namelijk nog allerlei lekkere dingen van maken. Heb jij bijvoorbeeld nog wat cranberrysaus over? Maak er dan deze drie heerlijke recepten van.
1. Cranberry swirl cake
Wie cranberrysaus over heeft, kan aan de slag met deze heerlijke cranberry swirl cake. Meng hiervoor 200 gram roomboter met 200 gram suiker, 200 gram zelfrijzend bakmeel en een zakje vanillesuiker. Voeg hier vervolgens vier eieren aan toe en een snuf zout en mix het geheel tot een glad mengsel. Hak vervolgens een paar pecannoten fijn.
Pak een cakebakvorm en vet deze in. Bedek de bodem van de bakvorm met de nootjes en giet hier een derde van het cakemengsel op. Pak dan je de overgebleven cranberrysaus en schep een laag hiervan in de bakvorm. Hierop verspreid je weer een laag cakebeslag. Dan weer een laag cranberrysaus en, om het af te sluiten, weer een laag cakebeslag.
Zet de bakvorm in een oven van 175 graden en bak de cake in een uur gaar. Laat de cake afkoelen en haal hem uit de bakvorm. Meng vervolgens een blikje gecondenseerde melk met poedersuiker tot je een stroperige massa hebt. Sprenkel deze glazuur over de cake. En je bent klaar!
2. No bake cranberry cheesecake
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Maal vervolgens 250 gram kandijkoeken fijn en meng ze met 90 gram gesmolten boter. Bedek de bodem van de springvorm met dit mengsel, druk het stevig aan en laat dit een kwartier afkoelen in de koelkast.
Mix ondertussen 375 milliliter slagroom met 125 gram witte basterdsuiker en twee zakjes slagroomversteviger tot een stevige massa. Voeg hier 350 gram roomkaas aan toe en een theelepel vanille extract. Schep alles door elkaar en giet het mengsel dan op de koekbodem. Zet de cheesecake dan 3 uur in de koelkast om op te stijven.
Als de taart eenmaal opgesteven is, bedek je de bovenkant met de overgebleven cranberrysaus. Schaaf vervolgens met de kaasschaaf nog wat witte chocolade van een reep af en verspreid dit over de taart. Eetsmakelijk!
3. Scones met clotted cream en cranberrysaus
Meng 300 gram zelfrijzend bakmeel met 40 gram fijne kristalsuiker en een snuf zout. Voeg hier klontjes roomboter à 60 gram in totaal aan toe. Giet hier 130 milliliter melk bij en roer het geheel met een vork tot je een klonterig mengsel hebt. Kneed dit vervolgens met je handen tot een soepel deeg.
Rol balletjes van het deeg van zo’n 4 centimeter in diameter. Leg de balletjes op een bakplaat met bakpapier en bestrijk de bovenkant van de balletjes met een beetje melk. Zet de scones vervolgens 15 minuten in een oven van 220 graden.
Ondertussen roer je 100 gram crème fraîche los in een schaaltje en 80 gram mascarpone in een ander schaaltje. Schep de twee ingrediënten vervolgens bij elkaar en roer dit voorzichtig door elkaar. Doe dit niet te lang, dan wordt het mengsel te dun. Als je en mooi, romig mengsel hebt, ben je klaar. Haal dan de scones uit de oven en laat ze even afkoelen. Serveer ze met een bakje van de room en een schaaltje cranberrysaus.
Ook Oud & Nieuw staat alweer voor de deur. Hou jij altijd oliebollen over? Dan kun je daar dit heerlijke lunchrecept van maken.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Beeld: iStock.