Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

5 kruiden die een opgeblazen gevoel verminderen en je in élk gerecht kunt gooien

Waar normaal je eten je een opgeblazen gevoel bezorgt, kan het je ook helpen om er juist vanaf te komen.

Er zijn namelijk een aantal kruiden die je door je eten kunt doen en niet alleen lekker zijn, maar ook je spijsvertering bevorderen. 3 darmgezondheidsexperts – 2 dokters en 1 diëtist – vertellen het je.

Advertentie

Gember
Een rondje internet leert je al snel dat je gemberthee moet drinken. Dat is een optie, maar je kunt gember ook goed verwerken door je eten. Alle 3 de darmdeskundigen tipten dit dan ook bij Well + Good. “Het heeft fenolische verbindingen waarvan bekend is dat ze irritatie in het maag-darmkanaal verlichten”, legt diëtiste Katherine McNamara uit. Ze vertelt dat je de schil eraf kunt schillen en je kleine stukjes kunt toevoegen aan roerbakgerechten of dressings. Arts Jacqueline Wolf voegt aan het verhaal toe dat gember ook zwangerschapgerelateerde misselijkheid kan verminderen.

Asafoetida
Dat klinkt je waarschijnlijk onbekend in de oren. Wolf legt uit: “Asafoetida is een kruid dat naar knoflook en uien smaakt.” Knoflook en uien kunnen volgens de arts nog weleens voor een opgeblazen gevoel zorgen, en kunnen daarom goed vervangen worden door asafoetida.

Kaneel
De diëtiste is een groot voorstander van het opnemen van kaneel in voeding. En dan met name in gebak, niet omdat dit een leuk excuus is om het te eten, maar omdat het de bloedsuikerspiegel stabiel houdt en tegelijkertijd een goede spijsvertering ondersteunt. “Het kan je eten ook zoeten, in plaats van suiker,” zegt ze. Suiker is overigens niet goed voor de spijsvertering omdat het de slechte bacteriën voedt.

Kurkuma
“Kurkuma bevat curcumine, waarvan bekend is dat het overtollig gas, buikpijn en een opgeblazen gevoel verlicht,” zegt de diëtiste. Ze tipt om kurkuma in smoothies, curry’s of in saladedressings te mengen.

Munt
Bij arts Lea Ann Chen staat munt op nummer 1 op de lijst met kookkruiden die de spijsvertering ondersteunen. Ze belicht een wetenschappelijk onderzoek dat pepermuntolie koppelt aan het verminderen van misselijkheid. Wolf voegt toe dat munt de spasmen in de darmen verminderen. Maar het gebruik van dit kruid komt met 1 waarschuwing: boeren kan een van de bijwerkingen zijn. Krijg je brandend maagzuur na het verwerken van munt in je gerecht, kies dan toch voor een andere kruid.

Superhandig: zo kun je verse kruiden ein-de-loos bewaren.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Well + Good. Beeld: iStock

Speel hier de woordzoeker van zaterdag 22 februari

woordzoeker

Premium

Wil jij je weekend goed beginnen met een ouderwetse puzzel? Dan heb jij geluk want op deze zaterdag 22 februari hebben wij weer een leuke woordzoeker voor je klaarstaan. Na aankoop heb je 7 dagen om ‘m op te lossen. Je vindt de puzzel terug in jouw bewaarlijst. Succes!

[premium-verder-lezen]

[puzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien