Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Wéér gourmetten? Dit zijn 7 leuke alternatieven

Gourmetten, het is al jaren een oerhollandse Sinterklaas- en kersttraditie. Na jaren blijkt het bakken van vlees in je eigen mini-pannetje nog onverminderd populair, want zeker 6,5 miljoen Nederlanders halen in december minstens één keer het gourmetstel van zolder. 

Wil je na al die jaren gourmetten toch eens wat anders, maar krijg je je (schoon)familie niet mee in je plannetje? Dan zijn dit zeven alternatieven waarbij je tóch je eigen maaltje klaar maakt, maar nét even iets anders dan ‘normaal’ zijn.

Advertentie

Pizzarette
Op de Italiaanse tour deze kerst? Met de pizzarette maakt iedereen zijn eigen mini-pizza. Zet de tafel vol met bakjes pizzadeeg, tomatensaus, kaas en verschillende toppings. Zo kan iedereen naar eigen smaak pizza’s beleggen. De pizza’s zijn snel klaar, dus ook leuk als je geen zin hebt om lang aan tafel te zitten. Heb je een hekel aan die gourmetgeur in huis? Dan is dit een goede voor je: de pizzarette geeft veel minder geur af dan een traditioneel gourmetstel.

De pizzarette is hier verkrijgbaar voor € 68,99.

 

View this post on Instagram

 

Best invention ever! #pizzarette #yespineapple #pizzaislovepizzaislife

A post shared by Kevin Vandenbussche (@kevin_vandenbssche) on

Raclette
Raclette is één van de nationale gerechten van Zwitserland, naast kaasfondue. Om deze thuis te bereiden, kun je een speciaal raclettestel aanschaffen. In kleine pannetjes verwarm je de kaas zodat deze lekker gesmolten is. Bovenop grill je vlees, groente en aardappeltjes, waarna je deze op het bord overgiet met héérlijke gesmolten kaas.

Het raclette-stel is hier verkrijgbaar voor € 39,84.

Thaise grill
Meer zin in een wat exotischer potje gourmetten? Ga dan voor déze Thaise variant. In het midden grill je je vlees of groente, terwijl je in de ‘slotgracht’ rondom een heerlijke soep aan het bereiden bent. De sappen die vrijkomen uit het vlees zorgen ervoor dat de soep nóg smaakvoller wordt. Je hebt geen boter of olie nodig om je vlees te bereiden, daardoor is Thaise grill net wat caloriearmer dan gourmetten.

De Thaise grill is hier verkrijgbaar voor € 149,-.

Steengrill
Als je verknocht bent aan gourmetten maar liever iets minder calorieën binnenkrijgt, kun je naast de Thaise grill kiezen voor de steengrill. Tijdens het steengrillen bak je je eten op een plaat gemaakt van graniet. Boter of olie is niet nodig: met een beetje zout op de plaat zorg je ervoor dat je biefstukje niet vast blijft plakken.

De steengrill is hier verkrijgbaar voor € 34,99.

Crêpe-maker
Dit is het perfecte DIY-apparaat voor zoetekauwen. Met de crêpe-maker heb je binnen een mum van tijd je eigen crêpe op tafel. Er is plek voor één crêpe tegelijk, maar omdat je ze binnen no-time gebakken hebt kan iedereen terwijl jullie aan tafel zitten zijn crêpe bakken, beleggen en opeten.

De crêpe-maker koop je hier voor € 28,95.

Wok-gourmetten
Een leuke Aziatische twist aan gourmetten: gourmetten maar dan in een wokpan. Maar bij ‘gewoon’ gourmetten heb je toch ook een pannetje? Dat klopt, maar aan wok-gourmetten zitten toch een aantal voordelen. Doordat je de inhoud van je wokpannetje maar kort verhit, blijven veel vitamines behouden. Ook behouden je ingrediënten daardoor een knapperige bite. Het wokpannetje is net groot genoeg om wat meer in te doen dan alleen vlees of groenten. Zo ‘gourmet’ je binnen de kortste keren een portie nasi of bami met dit apparaat.

Het wok-gourmetstel koop je hier voor € 39,95.

wokgourmet

Fonduen
Ook een beetje een oude klassieker: fonduen. Die kennen we in drie varianten: kaasfondue, chocoladefondue en vleesfondue, waarbij je je vlees of groente gaart in bouillon of olie. Voordeel hiervan is dat je kunt varieëren naar smaak door verschillende kazen af te wisselen, een bouillon naar smaak te kiezen óf een andere smaak chocolade te gebruiken.

Een fondueset die je voor alle soorten fondue kunt gebruiken koop je hier voor € 55,99

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Wil je weten hoe je die geur van gourmetten weer uit je huis krijgt? Bekijk het hier:

Bron: Besteproduct. Beeld: Instagram, iStock

10 nieuwe medische behandelingen: van eiwitten tegen migraine en afvallen met een maagballon

vrouwenkwalen

Spataderen bestrijden met een roterend draadje, rimpels liften met een straaltje gas en virtuele pijnbestrijding: de medische ontwikkelingen staan niet stil. De 10 nieuwste behandelingen.

1. Buikspoeling bij eierstokkanker

Het is een van de sluipendste en agressiefste vormen van kanker: eierstokkanker. Er zijn nauwelijks voortekenen en als het ontdekt wordt, is het vaak te laat. Jaarlijks krijgen 1300 vrouwen in Nederland eierstokkanker. Drie op de vier van hen hebben al uitzaaiingen in de buik. Vijf jaar na de behandeling is nog ongeveer een derde van deze vrouwen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien