Stijlvolle designertas van € 295,- voor € 79,95!

Zoek binnen:

Het Voedingscentrum adviseert: zo kun je aardappels het beste bakken

Gebakken aardappels met wat groente en een stukje vlees: in veel huishoudens staat dit maaltje minimaal een keer per week op het menu. Voor het bakken van die aardappeltjes komt het Voedingscentrum nu met een nieuw advies.

In een nieuwe campagne adviseert het Voedingscentrum om aardappeltjes en friet niet donkerbruin, maar goudgeel te bakken. Waarom? Zo verminder je de inname van arcylamide.

Advertentie

Boven de 120 graden
Acrylamide is een stof die ontstaat wanneer aardappelen en granen worden verhit boven de 120 graden. Wanneer je de aardappeltjes bruin bakt, dus. Maar dit geldt niet alleen voor aardappelschijfjes, ook voor patat, chips en aardappelkroketten. Acrylamide vind je daarnaast ook in biscuits, (ontbijt)koek, crackers, geroosterd brood en koffie.

Kankerverwekkend
Doordat deze stof in zoveel dingen voorkomt, krijg je er veel van binnen op een dag. Daarom waarschuwt het Voedingscentrum nu voor deze stof. Op hun site schrijven ze: “Uit onderzoeken met proefdieren blijkt dat acrylamide kankerverwekkend kan zijn voor dieren. Onderzoeken bij mensen zijn beperkt. Toch concludeert de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) dat de inname van acrylamide via voeding het risico op het ontwikkelen van kanker mogelijk kan verhogen.”

Bereiding
Wanneer je gezond en gevarieerd eet en weinig gefrituurde producten eet, dan ben je volgens het Voedingscentrum al goed bezig om de arcylamide die je binnenkrijgt te verminderen. Toch adviseren ze daarbij ook om op de bereiding van je eten te letten. Bak friet bijvoorbeeld licht, in plaats van donkerbruin. Zo krijg je al 80% minder acrylamide binnen dan wanneer je aardappel wel bruin bakt. Hoe? Niet te heet, regelmatig keren en op tijd van het vuur of uit de oven halen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Voedingscentrum. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien