Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Aardbeientaart

Nagerecht voor circa 6 personen:
300 g zoet deeg (zie onderaan dit bericht)
30 g witte chocolade, fijngehakt
1 dl slagroom
1½-2 el poedersuiker
½ portie banketbakkersroom (zie onderaan dit bericht)
350-400 g stevige, rijpe aardbeien, in plakjes
2 el warme aardbeienjam, gezeefd

Bereidingswijze:

Advertentie

  1. Rol het deeg op een bebloemd werkvlak uit tot een cirkel van 3 mm dik. Bekleed hiermee een ondiepe taartvorm met losse bodem van 20 cm doorsnede, laat het deeg over de rand hangen.
  2. Zet de vorm 30 min. in de koelkast. Bekleed de deegbodem met bakpapier en leg er een steunvulling in (oude droge peulvruchten of keramische knikkers).
  3. Bak de deegbodem 15-20 min. in een voorverwarmde oven op 190°C tot de zijkant stevig en goudgeel is.
  4. Verwijder papier en steunvulling en bak de bodem nog 5 min.
  5. Snijd het nog warme deeg langs de randen bij.
  6. Smelt de chocolade in een kom in een pan heet water.
  7. Laat de chocolade iets afkoelen en bestrijk hiermee de deegbodem en zijkant.
  8. Laat het hard worden.
  9. Klop de slagroom met poedersuiker net stijf en spatel de banketbakkersroom erdoor.
  10. Schep de vulling in de afgekoelde deegvorm en strijk de bovenkant glad.
  11. Leg de aardbeien erop en bestrijk ze licht met warme aardbeienjam.
  12. Serveer de taart bij voorkeur dezelfde dag.

Bereidingstijd: circa 30 min. Oventijd: circa 25 min.
Circa 465 kcal p.p.

Bereidingswijze voor zoet deeg

  1. Voor circa 500 gram: meng 125 g zachte ongezouten boter en 90 g fijne tafelsuiker in een keukenmachine tot alles net gemengd is.
  2. Voeg 1 groot ei toe en meng nog 30 sec.
  3. Strooi er 250 g bloem bij en meng nog enkele seconden tot het deeg net samenhangend is (meng niet te lang, dan wordt het deeg taai).
  4. Voeg 1 el water toe als het deeg te droog wordt.
  5. Kneed het deeg op een bebloemd werkvlak en maak er een platte schijf van.
  6. Laat het, verpakt in plasticfolie, 30 min. in de koelkast rusten.

Bereidingswijze voor banketbakkersroom

  1. Voor circa 6½ deciliter: verhit 3½ dl volle melk met 1½ dl slagroom en 15 g fijne tafelsuiker in een pan met dikke bodem op zacht vuur.
  2. Schraap het merg uit 1 doorgesneden vanillestokje en doe het merg en het stokje in de pan (of voeg 1 tl vanille-essence toe).
  3. Klop 6 grote eidooiers en 60 g fijne tafelsuiker luchtig.
  4. Klop er 40 g maïzena in gedeelten door tot een glad mengsel.
  5. Schenk het melkmengsel, als het bijna kookt, langzaam en al kloppend bij het eidooiermengsel.
  6. Schenk het mengsel door een zeef in de pan en verwarm het op zacht vuur tot het dikker wordt.
  7. Laat het niet te heet worden, dan kan het gaan schiften.
  8. De room is dik genoeg als u met een houten lepel een streep over de bodem van de pan kunt trekken.
  9. Schenk de room door een fijne zeef in een grote kom en laat onder regelmatig roeren afkoelen.
  10. De room kan 3 dagen worden bewaard in de koelkast.

Productie: Marlies Batelaan

Meer nagerechten

10 nieuwe medische behandelingen: van eiwitten tegen migraine en afvallen met een maagballon

vrouwenkwalen

Spataderen bestrijden met een roterend draadje, rimpels liften met een straaltje gas en virtuele pijnbestrijding: de medische ontwikkelingen staan niet stil. De 10 nieuwste behandelingen.

1. Buikspoeling bij eierstokkanker

Het is een van de sluipendste en agressiefste vormen van kanker: eierstokkanker. Er zijn nauwelijks voortekenen en als het ontdekt wordt, is het vaak te laat. Jaarlijks krijgen 1300 vrouwen in Nederland eierstokkanker. Drie op de vier van hen hebben al uitzaaiingen in de buik. Vijf jaar na de behandeling is nog ongeveer een derde van deze vrouwen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien