Dit is de allerlekkerste aardbeientaart zonder suiker

Suiker zit tegenwoordig overal in en vaak wordt er zelfs meer toegevoegd dan je denkt. Maar niet in deze toren van een aardbeientaart.
In plaats van suiker gebruiken we in deze aardbeientaart (met tijm-custardvulling!) stevia als zoetmaker. Stevia is een plantje. Deze zoetstof die hiervan wordt gemaakt is bijna 4 keer zo zoet als normale suiker, dus je hebt er veel minder van nodig. De glycemische index van stevia is nul! En het levert dus ook geen calorieën op. Koop wel 100% stevia en geen gemengd product.
Dit heb je nodig voor 10 stukken aardbeientaart
Voor het deeg
- 125 g bloem
- 125 g amandelmeel (of 250 g bloem)
- 125 g boter
- een snuf zout
- 7½ gram stevia (Extract Puur, geen Natrena of Canderel)
Voor de custard
- 200 ml melk
- het merg uit 1 peul vanille
- een paar takjes verse tijm
- 2 eierdooiers
- 7½ g stevia
- 150 g roomkaas
Voor erop
- ongeveer 500-600 g lekkere zoete aardbeien en wat verse tijmblaadjes.
Extra
- blindbakbonen of droge bonen en bakpapier, bakvorm van Ø 22 cm.
Zo maak je het
Kneed de ingrediënten voor het deeg snel tot een egaal deeg. Voeg als het te droog is wat druppels koud water toe. Vorm er een platte schijf van en pak deze in folie. Laat 1 uur in de koelkast rusten. Laat intussen de melk met de vanille en de tijm tegen de kook aan komen. Draai het vuur uit en laat tot gebruik staan. Verwarm de oven voor op 180ºC. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een dunne lap die in een ingevette bakvorm van 22 cm doorsnede past. Laat de randen iets overhangen. Druk een groot vel bakpapier voorzichtig op het deeg en vul met de bonen.
Bak het deeg 15 minuten voor met de bonen erop. Til de bonen er dan met het bakpapier uit en bak de bodem dan nog 10 minuten. Laat de vorm op het aanrecht even afkoelen. Snijd de randen met een mesje netjes bij. Klop intussen de dooiers met de stevia schuimig en giet de vanillemelk door een zeef erbij. Klop alles goed door en giet het terug in de pan. Breng al roerend tegen de kook aan en laat op zacht vuur iets indikken. Draai dan het vuur uit en klop de roomkaas erdoor.
Giet het custardmengsel in de voorgebakken bakvorm en zet de taart 15 minuten terug in de oven. Laat de taart zeker 30 minuten op een rooster afkoelen. Snijd de aardbeien in kwarten en versier de bovenkant van de taart ermee, plus wat verse tijmblaadjes.
Bereiding: 30 min. plus ruim 1½ uur wachten. Bakken: 40 min. Kcal: 292 per punt.
Receptuur: Yvette van Boven. Fotografie: Babar