Aardperensoep met cantharellen
De aardpeer is een bijzondere en vooral lekkere groente. Schillen hoeft niet per se, als je de knolletjes maar goed wast. Om zo’n mooie blanke soep te krijgen als op de foto, moet de schil er wel af.
Ingrediënten
3 eetlepels roomboter
5 sjalotten, in dunne plakjes
3 stengels bleekselderij, fijngesneden
450 gram geschilde aardpeer, in stukjes
1,5 liter kippenbouillon
250 ml slagroom
250 gram cantharellen
3 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
Extra nodig
Staafmixer of keukenmachine
Bereidingswijze
Verhit 2 eetlepels boter in een soeppan, fruit de sjalot 5 minuten op matig vuur. Voeg de bleekselderij en aardpeer toe en bak dit samen nog enkele minuten.
Roer de bouillon erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep 40 minuten zachtjes koken. Voeg na een halfuur de slagroom toe. Pureer de soep met de staafmixer of in een keukenmachine.
Maak intussen de cantharellen schoon. Schrap met een aardappelschilmesje de steel van elke paddenstoel schoon. Was ze kort in koud water en snijd de grote exemplaren in stukken. Verhit de resterende boter in een koekenpan en bak de cantharellen goudbruin en gaar. Bestrooi ze met zout en peper.
Breng de soep opnieuw tegen de kook aan. Schep de soep in diepe borden en verdeel de paddenstoelen en peterselie erover.
Tip
Luxe en lekker is het om truffelolie in deze soep te serveren. ‘Meer is minder’ gaat zeker op: een paar druppeltjes is genoeg om het truffelaroma te proeven. Bewaar truffelolie altijd op een donkere plaats.
Hollandse Kramen
Dit recept komt uit het nieuwe kookboek van Yolanda van der Jagt. Zij laat zien hoe gevarieerd en mooi het aanbod van de Hollandse warenmarkten is. Meer dan 100 bijzondere en verrassende recepten met heel veel groenten en fruit van het seizoen, vaak biologisch en afkomstig van lokale producenten.