Anastasia nu met € 15,- voordeel naar de voorpremières!

Zoek binnen:

Aha: dít is de reden dat er een gat in je bagel zit

Heb je je weleens afgevraagd waarom een bagel, net als een donut, een gat in het midden heeft? Wij onthullen het mysterie, maar geven je eerst wat leuke feitjes over het broodje. 

De naam
De naam ‘bagel’ zou komen van het Joodse woord ‘beygl’ wat ring betekent.

Advertentie

Gevaarlijk
Het snijden van een bagel is, juist door dat gat, best gevaarlijk. In Amerika zouden in 2011 meer dan 200 mensen op de eerste hulp zijn beland wegens een ongelukje met het ronde broodje.

Kraamcadeau
Vroeger was het gebruikelijk in Polen om een vrouw die net bevallen was een bagel cadeau te geven.

Koken
De bagel is het enige broodje dat eerst in water gekookt wordt, voordat het wordt gebakken in de oven.

Beleg
Roomkaas is het beleg dat het meeste op een bagel wordt gesmeerd.

Maar waarom dan dat gat?
En dat gat, dat heeft eigenlijk een hele logische verklaring. Marktkoopmannen boorden vroeger een gat in de broodjes, om ze makkelijker te kunnen presenteren. Ze regen de bagels vervolgens aan touwen of aan stokken. Zo konden ze de bagels ook aan de gevels van hun winkels hangen. Inmiddels zie je dat natuurlijk nergens meer, dus we kunnen wel stellen dat het gat van de bagel tegenwoordig vrij nutteloos is.

En vraag je je weleens af of brood nou gezond of ongezond is? Dat vertelt hoogleraar voedingsleer Martijn Katan je in deze video:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: ELLE eten. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien