Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

'Alcoholvrij' bier blijkt lang niet altijd alcoholvrij te zijn

Je zou denken dat wanneer je aan een alcoholvrij biertje sipt, je ook daadwerkelijk een biertje zonder alcohol drinkt. Toch blijkt dit niet altijd het geval te zijn: sommige alcoholvrije bieren bevatten alsnog alcohol, zo blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.

Voor vrouwen die zwanger zijn of mensen die geen alcohol kunnen óf willen drinken, is dit toch wel belangrijk om te weten.

Advertentie

Hoger percentage alcohol

Volgens de Nederlandse Warenwet mag alcoholvrij bier maximaal 0,1 procent alcohol bevatten en alcoholarm bier maximaal 1,2 procent. Het Voedingscentrum nam de etiketten van verschillende alcoholvrije bieren onder de loep en ontdekten dat dit percentage soms alsnog wordt overschreden door fabrikanten.

Waar gaat het fout?

Vooral geïmporteerde ‘alcoholvrije’ biertjes blijken vaak meer alcohol te bevatten dan wat eigenlijk is toegestaan. In landen zoals Duitsland, België en Denemarken mag alcoholvrij bier namelijk meer alcohol bevatten: tot 0,5 procent. Wanneer deze biertjes naar Nederland worden geïmporteerd moeten de etiketten ook vertaald worden in het Nederlands en daar gaat het nog weleens fout. Termen als ‘alkoholfrei’ en ‘non alcoholic’ blijven vaak op het etiket staan, terwijl ze dat dus eigenlijk niet zijn.

Echt alcoholvrij

Drink je toch graag alcoholvrij bier en wil je er zeker van zijn dat je geen alcohol binnenkrijgt? Dan kun je het beste voor een biertje gaan waarbij op het etiket 0,0 procent alcohol staat. Dan weet je in ieder geval zeker dat er geen alcohol in zit.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Het Voedingscentrum. Beeld: iStock

Lees meer

Femke: “Ineens had ik veel behoefte om heel diep in het glaasje te kijken”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze voor Libelle wat haar bezighoudt. Deze week schrijft ze over vertier buitenshuis.

Eens in de zoveel tijd begint Oscar te klagen dat ik zo vaak weg ben. De afgelopen coronamaanden hoorde ik hem uiteraard niet. Maar sinds ik eindelijk weer kan afspreken met vrienden, en helemaal nu de terrassen open zijn, zoek ik mijn vertier weer ger

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien