Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: waarom kun je je angstig voelen na het drinken van alcohol?

Tijdens de feestdagen, ontkom je er bijna niet aan: er wordt veel geproost met een glaasje bubbels. Hartstikke gezellig en lekker, maar soms kun je je ná het drinken van dat glas alcohol ineens heel onrustig en angstig voelen. Hoe kan dat eigenlijk? Libelle zocht het voor je uit.

Zowel je lichaam als je geest krijgt kennelijk een optater krijgt door alcohol.

Advertentie

Verschuivingen
“Wanneer de alcoholconcentratie in het bloed begint te dalen, bekend als een kater, ondervinden je hersenen verschuivingen in de niveaus van bepaalde chemicaliën”, legt psychiater Aparna Iyer uit aan Red. “Alcohol bootst de effecten van GABA na. Dit is een neurotransmitter die mensen helpt om zich minder geremd te voelen.”

Angst en onrust
Ze vervolgt: “Dat is waarom je je misschien extra blij en sterk voelt terwijl je drinkt, maar tijdens de kater de volgende dag juist het tegenovergestelde voelt. Hierdoor kan er angst en onrust ervaren worden”, verklaart Aparna. Hetzelfde geldt voor serotonine, het welbekende gelukshormoon. Ook dat kan met een kater in mindere mate aangemaakt worden.

Vooral bij vrouwen
De lever speelt een belangrijke rol bij het reguleren van je hormonen. Als deze overuren moet draaien om de toxines uit alcohol uit je lichaam te krijgen, heeft de lever minder tijd voor het reguleren van je hormonen. Voor vrouwen betekent dit dat er een opeenhoping van oestrogeen kan ontstaan, wat ook een reden zou kunnen zijn voor het plotselinge angstige gevoel.

Tip
Herken jij jezelf erg in de geschetste situatie? Dan raadt Aparna Iyer om te matigen met alcohol, zodat je je niet te vaak neerslachtig zult voelen. Maximaal 2 glazen alcohol drinken en altijd voldoende hydrateren is volgens haar de beste remedie.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Red. Beeld: Istock

alcohol-Libelle

Speel hier de snackpuzzel van woensdag 26 februari gratis

snackpuzzel

Premium

Zin in een puzzel? Waag je dan aan deze gratis snackpuzzel van woensdag 26 februari – gewoon lekker online. Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en je hebt 7 dagen om de snackpuzzel op te lossen. Succes!

[premium-verder-lezen]

[puzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien