Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Het is weer aspergetijd: 3 heerlijke en verrassende recepten

Het aspergeseizoen is begonnen. Voor wie niet verder komt dan de standaard aspergeschotel met botersaus, ei en ham, heeft Startpagina.nl een paar heerlijke recepten verzameld. Zoals Matthijs van Nieuwkerk zou zeggen: ‘Aan tafel!’

Liefhebbers van asperges kunnen, ook nu, hun hart als vanouds ophalen. Hun favoriete groente ligt volop in de schappen van de supermarkten en groentewinkels. Voor de broodnodige inspiratie en om het aspergeseizoen eens wat gevarieerder door te brengen, hebben we een top 3 van heerlijke aspergegerechten samengesteld.

Advertentie

Asperges met gerookte zalm (4 pers)

Wat heb je nodig?   
1 kilo witte asperges
500 gram krieltjes
200 gram gerookte zalm of zalmsnippers
6 eieren
1 bos krulpeterselie
150 + 50 gram ongezouten roomboter
1 citroen

  • Schil de asperges en snijd van de kontjes 1 à 2 centimeter af. Doe de schillen en kontjes in een brede pan en leg hierop de asperges. Overgiet met koud water zodat ze ruim onder water staan. Voeg een snufje zout toe en breng met de deksel op de pan aan de kook. Laat de asperges ongeveer 15 minuten koken.
  • Kook ondertussen de eieren in dezelfde pan in 8 minuten gaar en laat ze schrikken onder koud water.
  • Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Zet tevens een pan met koud water en de krieltjes op. Breng aan de kook en kook beetgaar volgens de verpakking.
  • Pel de eieren als ze zijn afgekoeld en hak fijn met een scherp mes (dit kan ook met een eiersnijder of pureepers). Hak de peterselie fijn.
  • Draai na 15 minuten het vuur van de asperges uit en laat nog 10 minuten staan met de deksel op de pan. Laat de asperges uitlekken op een schone theedoek en leg op een grote schaal.
  • Meng de helft van de boter door de gehakte eieren. Voeg de peterselie toe en breng eventueel op smaak met peper, zout, een beetje citroenrasp en –sap.
  • Verdeel het eimengsel over de asperges en overgiet met de rest van de boter.
  • Serveer met de zalm, een partje citroen en de krieltjes. Et voilà!

Aardappel aspergesoep (4 pers)

Wat heb je nodig?     
1 kilo witte asperges
175 ml witte wijn
2 stukjes foelieblad
750 gram kruimige aardappelen
1 kleine prei
15 ml zonnebloemolie
1 el fijne mosterd
75 g crème fraîche
75 ml walnootpitolie
30 gram bieslook
2 teentjes knoflook
40 gram oude kaas
150 gram Hollandse garnalen

  • Schil de asperges en snijd 1 cm van de onderkant van de asperges. Leg de asperges in een hapjespan en voeg 100 ml witte wijn, zoveel water dat de asperges onder staan, eventueel een flinke snuf zout en de foelie toe. Breng aan de kook, zet daarna het vuur uit en laat de asperges 20 min. staan in het hete water met het deksel op de pan.
  • Schil ondertussen de aardappelen en snij ze in kleine blokjes. Snij de prei in ringen en was deze.
  • Verhit in een grote pan of soeppan 15 ml zonnebloemolie. Voeg de prei en aardappel toe en fruit 2 min. Blus af met de rest van de witte wijn. Voeg de mosterd toe en het aspergevocht uit de pan. Laat 10 min. koken tot de aardappelblokjes gaar zijn.
  • Pureer de soep met de staafmixer. Voeg de crème fraîche toe. Snij de asperges in vieren.
  • Doe de bieslook en knoflook samen met de walnootolie en oude kaas in het bakje van de staafmixer en maal tot een pesto.
  • Serveer de soep in een diep bord, verdeel de stukken asperge over de borden samen met de garnalen.
  • Sprenkel de bieslookpesto erover. Smullen maar!

Ovenschotel met asperges

Wat heb je nodig? 
600 gram verse witte asperges
700 g aardappelschijfjes
375 g wilde zalmfilet
1 zakje saus voor asperges met witte wijn

  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Schil de asperges en kook ze 10 min.
  • Bedek de bodem van een ingevette ovenschaal met de helft van de aardappelschijfjes. Verdeel de zalm erover en leg de asperges erop. Dek af met de rest van de aardappelschijfjes. Bestrooi elke laag met peper en zout naar smaak.
  • Schenk de saus over de aardappelschijfjes en bak het gerecht in ca. 30 min. in de oven gaar en goudbruin.

Kun je niet genoeg van asperges krijgen? Ga voor nog veel meer recepten naar Startpagina.nl.

Wil je weten hoe je asperges langer vers houdt? Dat doe je zo: 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Startpagina.nl Beeld: Istock

Lees meer

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien