Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dat wordt smullen: babka met chocola

Babka met chocola: een bakproject voor regenachtige dagen. Omdat het maken van twee babka’s ongeveer evenveel werk is als eentje, kun je er het beste meteen twee maken. Je kunt ze een paar dagen lekker houden of er een invriezen, dat gaat ook heel goed.

Advertentie

Dit zijn de ingrediënten voor babka:

Het deeg:

 • 530 g bloem
 • 100 g fijne kristalsuiker
 • 7 g instant gist
 • 3 eieren
 • 80 ml water
 • 1 tl zout
 • 150 g boter.

De vulling:

 • 130 g 70% pure chocolade
 • 120 g boter
 • 50 g fijne kristalsuiker
 • 30 g cacaopoeder
 • rasp van 1 onbespoten sinaasappel
 • 2 el cacaonibs (optioneel).

Ook nodig:

 • staande mixer
 • 2 cakevormen van ca. 1½ l
 • bakkwast plasticfolie
 • bakpapier.

Zo maak je deze babka met chocola

 1. Doe de bloem, suiker en gist in de kom van de mixer met de eieren en het water. Meng met de deeghaak tot er een deeg ontstaat.
 2. Laat de mixer langzaam draaien en voeg het zout en dan de boter lepel voor lepel toe. Blijf mixen tot de boter helemaal is opgenomen, dat kan even duren.
 3. Verhoog de snelheid van de mixer en laat 10 min. kneden. Schraap tussendoor af en toe het deeg langs de zijkanten naar beneden.
 4. Na 10 min. moet het deeg iets loslaten van de kom. Gebeurt dat niet, doe er dan 1 el bloem bij.
 5. Vet een ruime kom in met olie, stort het deeg erin en dek af met plasticfolie. Zet het liefst een nacht in de koelkast. Korter kan ook, maar het deeg is veel gemakkelijker te hanteren na een nacht koelen. Het deeg zal na die nacht ongeveer een half keer zo groot zijn.
 6. Maak de vulling door de chocolade met de boter te smelten tot een glad mengsel. Roer de suiker, cacao en sinaasappelrasp erdoor.
 7. Vet 2 cakevormen in met olie of boter. Bedek de bodem van de vormen met een op maat geknipt stuk bakpapier en vet dat ook in. Verdeel het gekoelde deeg in twee stukken. Laat de ene helft in de koelkast en ga verder met het andere. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van ongeveer 25 cm breed en 30 cm lang.
 8. Verdeel de helft van het chocolademengsel over het deeg, laat rondom ca. 2 cm vrij. Bestrijk de korte zijde die het verst van je af is met wat water. Rol het deeg van u af op tot een dikke worst. Gebruik het natgemaakte stuk deeg om de rol vast te plakken.
 9. Bestuif een blad of bord met bloem. Leg de rol deeg erop en zet een kwartier in de vriezer. Herhaal dit met het andere stuk deeg.
 10. Snijd een plakje van de boven- en onderkant van de rol deeg af (dit gebruik je niet) en snijd de rol in de lengte door de helft. Leg ze naast elkaar op uw bebloemde werkblad, met de snijkant naar boven. Knijp de bovenkanten van het deeg samen. Til het ene stuk voorzichtig over het andere, zodat u een soort vlecht maakt. Probeer de snijkant naar buiten te draaien, want die is het mooist. Als dit een beetje rommelig lijkt geeft dat niets, het ziet er straks hoe dan ook prachtig uit.
 11. Leg de gedraaide deegrol voorzichtig in de ingevette cakevorm. Herhaal dit met de tweede babka. Dek de babka’s af met een schone, vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
 12. Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet de babka’s in het midden van de oven en bak ze 25-30 min. Als ze gaar zijn, kun je er met een satéprikker gemakkelijk doorheen prikken en zit er geen deeg meer aan. Dek af met aluminiumfolie als de bovenkant te snel bruin wordt.
 13. Maak terwijl de babka’s in de oven staan een simpele suikersiroop door 80 ml water met 75 g suiker aan de kook te brengen. Laat koken tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur, laat iets afkoelen. Bestrijk de babka’s met de suikersiroop zodra ze uit de oven komen en laat ze afkoelen op een rek.

Bereiden: 1 uur. Wachten: 8 uur + 1 uur. Bakken: 30 min. Kcal: 225 p.s.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst en receptuur: Yvette van Boven. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Annemieke Paarlberg. Bereiding: Noni Kooiman. 

Babka met chocola

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Naar déze sterrenbeelden kun je het beste luisteren voor goed advies

Je hebt vast wel eens in een situatie gezeten dat je een vriend of vriendin om advies vroeg. Waarschijnlijk is het je ook opgevallen dat die ene vriendin altijd met goedbedoeld advies komt, dat je uiteindelijk toch niet echt uitvoert. Terwijl die andere vriend(in) wél vaak de juiste snaar weet te raken.

Grote kans dat die persoon één van deze sterrenbeelden is.

Advertentie

Stier

De stier heeft een goed gevoel voor persoonlijke relaties en houdt altijd rekening met verschillende perspectieven bij het vormen van een mening. De stier wordt gezien als een zeer reflecterend sterrenbeeld met een hoge emotionele intelligentie. Dat zorgt ervoor dat zij vaak nuttig advies geeft.

Leeuw

Een leeuw zet sowieso al graag de toon en wijst anderen maar al te graag in de goede richting. Als een leeuw érgens goed in is, dan is het wel iemand anders uit zijn comfortzone halen, zeker als het gaat om werkgerelateerde vragen. Daarnaast kan zit de leeuw er niet snel naast met haar mening. De leeuw kan je waardevol advies geven dat soms de rest van je leven meeneemt.

Boogschutter

Als de boogschutter ergens goed in is, dan is het wel in luisteren. Zowel in hun vriendenkring, als voor hun partner staan ze ijzersterk dankzij hun goede mensenkennis. Daardoor weten ze ook altijd goed advies te geven. De boogschutter kan de ander goed inschatten, waardoor ze goed weet in welke richting ze het advies kan geven. Vooral bij relatiekwesties kun je altijd vertrouwen op het advies van de boogschutter.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Freundin. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Voorlopig geen vakantie in het buitenland: negatief reisadvies verlengd

Begon jij stiekem ook al te dromen van een vakantie in het buitenland en was je misschien al wat plannen voor de eventuele bestemming aan het maken? Helaas: een vakantie zit er voorlopig niet in. Het negatieve reisadvies is namelijk verlengd tot 15 april. 

Het advies gold in principe tot 31 maart.

Advertentie

Negatief reisadvies

Vooralsnog geldt: ga niet naar het buitenland, tenzij het strikt noodzakelijk is. Hoewel deze maatregel was ingesteld tot 31 maart, zal het demissionaire kabinet het zeer waarschijnlijk verlengen naar 15 april. Dit werd geschreven door de Telegraaf en bronnen in Den Haag bevestigen dit nieuws.

Dit betekent dus ook dat het definitieve besluit nog niet genomen is, maar ingewijden zeggen dat dit een formaliteit is. Op maandagavond maken Rutte en De Jonge het nieuws waarschijnlijk bekend tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Die persconferentie is een week vervroegd vanwege de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart.

Zwemles

De verlenging van het negatieve reisadvies is overigens niet het enige wat Rutte en De Jonge morgen zullen aankondigen. Er is gelukkig ook beter nieuws: kinderen kunnen vanaf half maart weer zwemles krijgen in binnenbaden.

Gisteren werd al duidelijk dat het er geen grote versoepelingen zullen komen. Wel worden er voorbereidingen getroffen om de maatregelen over drie weken iets te versoepelen. Hiervoor moeten de besmettingscijfers wel eerst flink dalen. Als dat eenmaal gebeurt, kan het zelfs zijn dat de terrassen weer open kunnen en dat er weer fysiek onderwijs gegeven kan worden op hbo’s en universiteiten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Boswachters maken zich zorgen om broedseizoen: 'Dieren kunnen geen kant op'

Door corona gaan een hoop mensen wekelijks de hort op, en dan het liefst naar mooie plekjes in de natuur. Geef ze eens ongelijk, want veel andere opties zijn er niet. Maar boswachters maken zich zorgen om het broedseizoen van de dieren vanwege de drukte in de natuur. 

Advertentie

Kraamkamer van Moeder Natuur

Om de recreanten duidelijk te maken dat ze een beetje rustig aan moeten doen, hebben boswachters spandoeken opgehangen met de tekst: Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur. Maart is namelijk hét broedmoment van de dieren. De dieren zoeken plekken om zich te nestelen, te broeden en te baren. Maar door de drukte kan het zijn dat bijvoorbeeld vogels hier geen rustig plekje voor kunnen vinden. Als zij steeds moeten vluchten, dan komen de eitjes niet uit.

Maar ook planten en bomen vormen nu nieuwe knoppen en lopen weer uit. Er zijn wandelaars en fietsers die dwars door natuurgebieden trekken, en dat kan juist in deze periode extra veel schade aanrichten. Een hoop mensen willen zich wel aan de regels houden, maar in de praktijk gaat dat toch net even anders. Zo lopen er honden los waar dit niet mag, of wordt er heel veel afval achtergelaten in de natuur. En dat is schadelijk, legt boswachter bij Staatsbosbeheer Corien Koreman uit.

Hoogzwangere reeën

Dieren verschuilen zich overdag in het bos, maar als je als wandelaar buiten de wegen en paden gaat, verstoor je de rust van de dieren. Als voorbeeld neemt Corien hoogzwangere reeën die op het punt staan kalfjes te krijgen, of vogels die hun nestje op de grond bouwen. “Iedere keer als zij verstoord raken en moeten vluchten, verstoort hun ritme om een nestje et bouwen en eitjes te broeden. Dan komen die eitjes niet meer uit.”

Respect voor de natuur

Overigens wil Corien benadrukken dat ze mensen niet wil verbieden om naar de natuur te gaan, “maar houd je wel aan de regels”. Ze legt uit dat de regels vooral overtreden worden door mensen die normaal gesproken niet zo snel de natuur in gaan. “Als je je aan de regels houdt, dus op de paden blijven, geen afval achterlaten, je hond niet los laten lopen waar dat niet mag, dan ben je uiteraard welkom, dan kan het geen kwaad.” Goed om te weten: het broedseizoen is op 15 juli afgelopen.

Boswachter Hanne: “In de buurt van het Gooi? Ga wandelen op de Bantam”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Bizar: vrouw ontdekt heel appartement achter badkamerspiegel

Wat extra ruimte in ons huis kunnen we natuurlijk allemaal wel gebruiken, maar wat zou je doen als je er plotseling achterkomt dat er een heel appartement achter de badkamerspiegel te vinden is? De 26-jarige Samantha Hartsoe deed deze bijzondere ontdekking in haar badkamer én deelde alles op Tiktok. 

Advertentie

New York

Samantha woont met haar huisgenoten in een appartement in New York. Ze vonden het al langere tijd vreemd dat het steeds zo ontzettend koud was in de badkamer, ondanks dat er geen koude lucht uit de roosters kwam. In het eerste Tiktok-filmpje laat ze zien dat er een briesje in de badkamer staat: haar haar beweegt door deze koude ‘tocht’.

@samanthartsoeseriously never would I have expected to find this… and I documented all of it #mystery #fyp #nyc #secret #foryou #apartment #storytime♬ Mysterious – Andreas Scherren

Badkamerspiegel

Ze gaat verder op onderzoek uit en komt erachter dat die koude lucht vanachter de badkamerspiegel komt. Als ze deze een beetje verschuift, ziet ze dat de spiegel niet helemaal vastzit. Ze vraagt haar huisgenoten te helpen om de spiegel van de muur af te halen, om zo beter te kunnen zien wat erachter zit. En dan staan de drie huisgenoten voor een bizarre ontdekking: er zit een behoorlijk gat achter de spiegel. En dat niet alleen: verderop is een andere kamer te zien.

@samanthartsoeHOW IS THIS IN MY BATHROOM WALL #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp♬ Mysterious – Andreas Scherren

Horrorfilm

Het is het perfecte scenario voor een horrorfilm. En ondanks dat Samantha geen idee heeft wat er in deze andere kamer zit, en of er misschien wel iemand woont, gaat ze op verder onderzoek uit. Gewapend met een mondmasker, een zaklamp op haar hoofd én een hamer, wurmt ze zich door het gat. Ze ziet al snel dat er teken van leven is en loopt verder. Zo komt ze erachter dat ze in een compleet ander appartement staat.

Tocht

Het raam in dit appartement stond open, wat de kou in hun badkamer dan ook verklaard. Uiteindelijk verlaat ze het appartement door de voordeur, waarna ze op een heel andere plek in het appartementencomplex uitkomt. In de laatste video laat ze weten dat haar huisbaas morgen een telefoontje kan verwachten.

@samanthartsoeTRULY a new meaning to a “hole in the wall” #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp #foryou♬ Oh No – Kreepa

@samanthartsoecrawled through a wall for this mystery so enjoy the finale 🕵🏻♀️ #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #storytime #fyp #foryou♬ Mysterious – Andreas Scherren

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Tiktok. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien