Dit is waarom je een bak ijs altijd omgekeerd in de vriezer moet zetten

Breaking news: er is een grote kans dat jij je bakken ijs al je hele leven verkeerd in de vriezer zet. Hoe je het wel neer moet zetten? Dat leggen de geniale koppen achter het ijsmerk Ben & Jerry’s je uit.
De mensen achter Ben & Jerry’s, een van de populairste ijsmerken ter wereld, weten alles over ijs. Een slimme ijstruc kunnen we dan ook best van ze aannemen. En wat zij zeggen? Dat je bakken ijs altijd omgekeerd in de vriezer moet zetten.
Freezer burn
Volgens het ijsmerk moet je bakken ijs met het deksel naar beneden in de vriezer zetten. Op deze manier zou je een ‘freezer burn’ kunnen voorkomen. Een ‘freezer burn’ is een benaming voor de ijskristallen die een laagje bovenop het ijs dat al een tijd in de vriezer staat vormen. Deze ijskristallen zijn smakeloos, dus daar zit je niet op te wachten.
Roomijs
Zo’n ‘freezer burn’ ontstaat door het vocht dat uit het ijs komt. Dit laagje vocht bevriest, waardoor er ijskristallen ontstaan. Dit gebeurt vaak bij roomijs dat je voor een 2e keer in de vriezer zet. Dit komt omdat de bovenste laag ijs gedeeltelijk smelt wanneer je het uit de vriezer haalt.
Omdraaien
Wanneer je de pot omdraait en het op die manier terug zet in de vriezer, druppelt het vocht van het gesmolten ijs in de deksel. Hierop ontstaan de ijskristallen niet meer op het ijs dat nog in de bak zit.
Vanaf nu pak je áltijd meteen het juiste diepvriesbakje uit de vriezer
Wil jij meer lifehacks? Dat kan! Je kunt nu via je telefoon, tablet of Google Home (slimme speaker) praten met Libelle. Open de Google Assistent app op je telefoon en zeg: ‘Hé Google, praat met Libelle!’ Weten hoe je dat precies doet? Klik hier!
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
lees ook
Bron: HLN. Beeld: iStock