Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Bakken met een herfstig tintje: zoete wortelcake met chia-worteljam

Het is grauw en troosteloos weer. Hoog tijd om de keuken in te duiken voor een lekkere cake. Dit keer wordt het eentje met een herfstig tintje: zoete wortelcake met chia-worteljam.

Advertentie

Dit heb je nodig voor 1 cake (12 plakken):

  • boter om in te vetten
  • 400 g winterwortel, geschild en in stukken
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 150 g havermeel of volkoren meel
  • 50 g amandelmeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 100 g rietsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 g gesmolten roomboter
  • 4 eieren
  • 1 el koekkruiden
  • mespunt zout
  • rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 2 el pistachenoten, fijngehakt.

Chia-worteljam:

  • 250 ml sinaasappelsap
  • 6 el chiazaad
  • 1 grofgeraspte winterwortel
  • 1 el honing
  • 1 kaneelstokje.
  • Extra nodig: schoon jampotje

Zo maak je de wortelcake:

  1. Vet een cakevorm in met boter, leg er een vel bakpapier in en vet dit ook in.
  2. Doe de stukken wortel in een pan met het kaneelpoeder en zoveel water dat de wortelen net onder staan.
  3. Breng aan de kook en kook ze in circa 20 min. gaar met de deksel op de pan.
  4. Giet af en laat afkoelen in een vergiet.
  5. Verwarm de oven voor op 160°C .
  6. Meng havermeel met amandelmeel en bakpoeder.
  7. Pureer de gekookte wortel, voeg riet- en vanillesuiker, gesmolten boter, eieren, koekkruiden en zout toe en pureer nog 1 min. tot een luchtige massa.
  8. Doe het meel en de sinaasappelrasp erbij en pureer nog ½ min. tot een dik beslag.
  9. Schep dit in de bakvorm en bak de cake in het midden van de oven in 60 min. gaar.
  10. Breng intussen voor de jam het sinaasappelsap aan de kook in een steelpannetje.
  11. Voeg chiazaad, geraspte wortel, honing en kaneelstokje toe en laat 10 min. zacht koken tot het dikker wordt.
  12. Giet het inclusief kaneelstokje in een brandschone jampot, schroef de deksel erop en laat afkoelen. De jam zal vanzelf verder opstijven.
  13. Neem de cake uit de oven en laat 10 min. in de vorm afkoelen.
  14. Til de cake dan aan het bakpapier uit de vorm en leg hem op een schaal.
  15. Schep bovenop in de lengte een strook jam, bestrooi deze met pistachenootjes en geef de rest van de jam er apart bij.

Bereidingstijd 45 min. Oventijd 60 min. Kcal 245 per plak

Nog meer lekkere gerechten, vind je in Libelle Lekker:

Libelle Lekker 9: Licht & Zomers
Libelle Lekker 9: Licht & Zomers
4,99
Bestel hier
Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Styling: Cyn Ferdinandus. Fotografie: Eric van Lokven. Receptuur: Jacqueline Pietrowski

Lees meer

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien