Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Aan het bakken geslagen maar mislukt het altijd? Dan doe je dít waarschijnlijk fout

Bananenbrood, gewoon brood, cake, scones; iedereen lijkt aan het bakken geslagen tijdens de coronacrisis. Logisch, want bakken is leuk én je hebt een heerlijk eindresultaat. Nou ja, als alles goed gaat dan.

De taart verbrand, de cake ingezakt? Er kan van alles misgaan bij het bakken. Zijn jouw baksels voornamelijk misbaksels? Dan maak je waarschijnlijk 1 van deze fouten.

Advertentie

Je hebt de ingrediënten niet nauwkeurig afgewogen

Of je dacht dat een beetje minder suiker of boter ook wel goed zou zijn. Tja, eigenwijs zijn kan tijdens het koken van een warme maaltijd verrassend lekker uitpakken, maar tijdens het bakken is het niet zo’n goed idee. Bij bakken moet je echt de weegschaal in de buurt houden, omdat bij bakrecepten de verhoudingen van de ingrediënten cruciaal zijn. Het beste is een digitale weegschaal, omdat die toch een stuk secuurder is dan een analoge.

Je hebt wat ingrediënten vervangen

Nog zoiets, je kunt niet op eigen houtje andere ingrediënten gebruiken dan in het recept staan. Elk ingrediënt reageert weer anders tijdens het bakken. Bakken is chemie.

Je hebt het blik niet ingevet met boter

Dit is waarschijnlijk bakfout nummer 1 onder thuisbakkers. Je giet het beslag in je bakvorm en dan pas bedenk je dat je ‘m niet had ingevet. Oeps. Gevolg: alles blijft vastkleven aan het bakblik of de springvorm. Eeuwig zonde natuurlijk.

Geen zout gebruiken

Zout? Zoete baksels, dat is wat je wilt. Klopt, toch is het beter het zout niet achterwege te laten. Dat ene snufje maakt je taarten en cakes juist zoeter.

De oven net wat anders instellen

Gaat je oven maar tot 210 graden, terwijl het recept zegt dat je iets op 220 graden moet bakken? Kun je beter een ander recept zoeken. Het is namelijk echt niet hetzelfde. Jammer, we weten het.

Ook de oven te snel open doen is funest voor je baksels. Vooral als je soesjes, cake of biscuit bakt. Gebak zakt ook in als je het deurtje nieuwsgierig opentrekt, zodra de oven klaar is. Over het algemeen geldt dat je beter even 5 minuten geduld kunt hebben, nadat je kookwekker is gegaan.

Je ingrediënten zijn te warm of te koud

De temperatuur van de ingrediënten heeft invloed op het eindresultaat. Eiwit opkloppen tot schuim kan bijvoorbeeld het beste met eieren op kamertemperatuur. Room klop je beter zo koud mogelijk. En als je zachte boter moet gebruiken (dus geen gesmolten), kun je het beste ook eieren op kamertemperatuur gebruiken, anders gaat de boel schiften.

Je hebt de volgorde van het recept niet gevolgd

Ook de volgorde is er niet voor niets. Je kunt niet alles in een keer in een beslagkom gooien, mixen en hopen dat het wel goed komt. Stapje voor stapje, dan komt alles goed.

Je hebt te lang of te kort gemixt

Als je cake te lang mixt, is-ie moeilijker te rijzen en zal-ie taai worden. Zorg dus dat het beslag goed gemengd en luchtig is, maar stop op tijd.

Je hebt je baksels niet laten afkoelen op een rooster

Nadat je gebak klaar is, moet je het eventjes laten afkoelen voordat je ‘m uit de bakvorm haalt. Maar wacht niet te lang. Dan vormt zich namelijk condens in de vorm en worden je baksels zacht, in plaats van knapperig. Afkoelen kan dus het beste op een rooster.

Doe mee en geef net als Robèrt van Beckhoven een #bakvanmijnhart

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Culy, Libelle.be. Beeld: iStock

Lees meer

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien