Nu met 40% korting: 2 olijfbomen in Elho pot

Zoek binnen:

Lekker lang weekend: vier het met een groentefeestje op de barbecue

We leggen vooral vlees of vis op de barbecue, terwijl groente er ook prima op kan. Daarom gooi ik deze week kleurrijke groenten op de hete kolen. Lekker voor de vegetariër, of als bijgerecht. Kijk, zo willen we elke dag wel barbecueën!

Advertentie

1. Gevulde paprika’s

Dit heb je nodig voor 6 personen:

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 50 g pijnboompitten
  • 150 g (meergranen)rijst
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 350 g groentebouillon
  • 1 bosje lente-uitjes in dunne ringen
  • 140 g kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 bol (150 g) mozzarella, geraspt
  • 125 g gorgonzola
  • 1 bosje peterselie en een bosje basilicum, fijngehakt
  • peper en zout
  • 3 rode en 3 gele paprika’s
  • keukentouw en aluminiumfolie

Zo maak je het

Maak eerst de vulling. Verhit de olijfolie in een middelgrote pan en bak de ui en de pijnboompitten. Voeg de rijst toe en bak het al omscheppend tot de korrels een beetje transparant worden. Roer de knoflook erdoor, bak kort mee en giet dan de bouillon erbij. Breng aan de kook en draai het vuur iets lager. Doe het deksel op de pan en laat de rijst zeker 15 minuten zacht doorkoken tot het net gaar is. Schep vervolgens de lente-ui, kerstomaatjes, mozzarella, gorgonzola en de kruiden door de warme rijst, breng alles op smaak met peper en zout en laat afkoelen. De vulling kan ook een dag van tevoren gemaakt worden.

Snijd het kapje van de paprika’s (wel bewaren!) en verwijder de zaadlijsten. Vul de paprika’s met het rijstmengsel. Zet de deksels er weer op en bind de paprika’s kruislings dicht met keukentouw, als een cadeautje. Bak de paprika’s, onder af en toe keren, op matig vuur op de grill, zo’n 15 tot 20 minuten tot ze mooi rondom gaar zijn. Als het te hard gaat, pak dan een deel van de paprika’s in met wat aluminiumfolie.
Bereidingstijd: 50 minuten. Circa 314 kcal per paprika (bij 6 stuks).

2. Pikante-zoete-aardappel-pakketjes

barbecue

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 2 grote zoete aardappels (elk ongeveer 500 g)
  • 4 el olijfolie
  • 2 el verse tijm, plus 2 takjes verse tijm
  • 2 tenen knoflook, uit de pers
  • 1 rode chilipeper, zonder zaadjes en fijngehakt
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • aluminiumfolie

Zo maak je het

Schil de aardappels en snijd ze in plakken van ongeveer 2,5 cm dik. Doe ze in een wijde kom. Besprenkel de schijven met olijfolie, bestrooi met de tijm en de knoflook, ongeveer de helft van de gehakte chilipeper en breng op smaak met veel zout en peper. Masseer alles met schone handen goed door zodat alle aardappelschijven met een laagje olie en kruiden zijn bedekt. Verdeel de schijven dakpansgewijs over 4 vellen aluminiumfolie. Bestrooi met de rest van de chilipeper. Druk de pakketjes dicht. Tot dit punt kunnen de pakketjes ook een dag van tevoren worden gemaakt. Leg de foliepakketjes op het rooster op de heetste plek van de barbecue en bak de aardappels in 45 minuten tot ze boterachtig zacht zijn. Lekker bij een stukje kip van de barbecue.
Bereiden: 10 minuten. Grillen: 45 minuten. Circa 132 kcal p.p. (bij 4 pakketjes).

3. Bruschetta met gemarineerde aubergine en munt

barbecue

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 2 aubergines
  • 250 ml extra vergine olijfolie en wat extra
  • 2 el honing
  • 120 ml rodewijnazijn
  • peper en zout
  • 1 groene peper
  • 1 bosje verse munt, de blaadjes in reepjes gehakt
  • 4 sneetjes grof (zuurdesem)brood
  • 1 teen knoflook

Zo maak je het

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van ongeveer 1 cm dik. Verhit de kooltjes in de barbecue tot ze mooi wit worden of verhit de grillpan tot hij gaat walmen. Bestrijk de plakken aan weerszijden dun met olijfolie. Gril ze op het rooster aan beide zijden gaar. Bewaar ze tot gebruik in een schaal. Roer de honing door de azijn. Klop er olijfolie in een dun straaltje door zodat de dressing bindt. Breng op smaak met peper en zout. Halveer de groene peper, verwijder de zaadjes en hak hem heel fijn. Roer tweederde van de munt door de dressing. Roer de dressing door de aubergine en laat minstens een half uur staan. Gril de sneden brood aan beide zijden snel bruin aan de zijkant van de barbecue. Kijk uit: brood vat snel vlam. Druppel er wat olijfolie over en wrijf met de teen knoflook over het brood. Beleg met enkele aubergineplakken. Garneer met de verse munt en fijngehakte groene peper en geef de rest van de aubergine erbij.
Bereiden: 20 minuten. Wachten: 30 minuten. Circa 524 kcal p.p.

Receptuur: Yvette van Boven. Beeld: Eric van Lokven

Als antibiotica niet meer werkt: dit moet je weten over bacteriofagen

bacteriofagen

Premium

We worden steeds resistenter voor antibiotica, en dat is volgens artsen een groot probleem. Gelukkig is er een alternatief: bacteriofagen. Wat zijn dat en waarom is die therapie in Nederland nog geen optie?

Inge: “Vijf jaar geleden kreeg ik een blaasontsteking. Die is niet adequaat aangepakt, waardoor ik met een bloedvergiftiging in het ziekenhuis belandde. Daarna ben ik nooit goed hersteld. Geregeld moest ik met spoed naar de huisarts omdat ik me beroerd voelde. Dan kreeg ik een nieuwe dosis medicijnen om de ontsteking eronder te krijgen, maar pillen hie

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien