De 4 lekkerste barbecuemarinades

Dit zonnige weer vraagt om een lijstje met de lekkerste barbecuemarinades uit Het grote BBQ en grillboek. Welke vind jij het lekkerst? Geef je voorkeur aan of deel je eigen marinaderecept!
Gembermarinade
Gember en sinaasappel geven een fruitige en lekkere smaak aan bijvoorbeeld zalm.
Wat? (voor ca. 600 g visfilet)
1 el versgeraspte gember
1 el Japanse sojasaus
1 dl appelsap
1 el appelciderazijn
2 el olijfolie
1 tl zout
versgemalen zwarte peper
Hoe?
Meng de gember, sojasaus, het appelsap, de ciderazijn, olijfolie, het zout en wat zwarte peper naar smaak tot een marinade. Giet hem over de vis en laat ca. 2 uur marineren in de koelkast.
Escabechemarinade
Escabeche is Spaans en Latijns-Amerikaans eten dat een zurige smaak heeft door de marinade.
Wat?
(voor ca. 600 g visfilet)
1 pot gegrilde paprika (290 g)
4 teentjes knoflook
2 stuks steranijs
1/2 el geel mosterdzaad
1/2 pakje saffraan (à ½g)
1 el olijfolie
75ml rodewijnazijn
1 el suiker
mespunt tijm
geraspte schil van 1 citroen
Hoe?
Laat de paprika uitlekken en bewaar de olie. Hak de paprika grof. Pel de teentjes knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Fruit de knoflook, anijs, het mosterdzaad en de saffraan 2-3 minuten in olijfolie. Voeg de paprikaolie, azijn, suiker, tijm, citroenrasp en gehakte paprika toe. Verwarm alles goed en laat het dan afkoelen. Giet het over de vis en laat ca. 2 uur marineren in de koelkast.
Rub van knoflook en kruiden
Een rub is een droog kruidenmengsel dat goed past bij alles wat gegrild wordt. Knoflook en Provençaalse kruiden vormen een lekkere combinatie met vis.
Wat?
(voor ca. 500 g visfilet)
5-6 teentjes knoflook
1 tl boter
1 el Provençaalse kruiden
1 tl zout
Hoe?
Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn. Fruit de knoflook al roerend in de boter tot hij goudbruin wordt. Laat afkoelen op keukenpapier. Stamp de knoflook, Provençaalse kruiden en het zout fijn in een vijzel en schep de rub in een kom. Wrijf de vis in met de rub en gril of bak hem dan meteen.
Kokos-limoenmarinade
Deze marinade past bij alle soorten vis, maar is vooral erg lekker bij inktvis.
Wat?
50 ml olijfolie
50 ml droge witte wijn
20 g geraspt kokos
1 el zoete chilisaus
sap van 1 limoen
2 tl sesamzaad
Hoe?
Meng alle ingrediënten tot een marinade. Giet hem over de vis en laat ca. 3 uur marineren in de koelkast.
Meer recepten uit Het grote BBQ en grillboek
Bestel het boek
Het grote BBQ en grillboek is voor €19,95 te bestellen bij Kosmosuitgevers. ISBN: 9789021553580