Zin in iets anders dan hummus of guacamole? Maak deze kruidige tuinbonendip

Heb je een keer zin in iets anders dan guacamole of hummus? Dan hebben wij een heerlijke dip voor je gevonden. Marokaanse bessara is een kruidige dip op basis van tuinbonen en heerlijk voor op brood, als tussendoortje op een cracker of bij de borrel.
En het fijne is: je maakt ’m in een handomdraai zelf.
Wat is het?
Bessara staat ook wel bekend als bissara of besarah en het is een soep/bonendip afkomstig uit de Marokkaanse keuken. De basis van het gerecht zijn gedroogde, gepureerde tuinbonen. Deze basis wordt nog eens extra lekker gemaakt door kruiden als knoflook, komijn, koriander en peterselie toe te voegen. Het heeft een smeuïge en notige smaak en is heerlijk om bijvoorbeeld brood in te dippen.
Zo maak bassara zelf:
Er zijn verschillende varianten van de dip. Zo zit de Marokkaanse versie wat dichter tegen hummus aan, terwijl andere varianten qua kleur meer weg hebben van guacamole. Nieuwsgierig naar de dip? Zo maak je ’m:
- 1 ui
- 3 tenen knoflook (volledig)
- 2 gehakte tenen knoflook
- 2 el zonnebloemolie
- 130 gram tuinbonen
- 180 ml water
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl komijn
- 1 tl zout
- 3 el gehakte peterselie
- 3 el gehakte koriander
- 1 uitgeknepen citroen
Bereiding
- Doe het water, de bonen, de knoflook en ui in een pan en kook tot de bonen volledig gekookt zijn en zacht worden. Voeg vervolgens het zout en de komijn toe.
- Maak de olie warm in een pan en voeg de gehakte knoflook en de korianderzaadjes toe. Bak tot ze goudbruin zijn, voeg dan toe aan de andere pan.
- Voeg alles samen met de andere kruiden, mix vervolgens het mengsel in een blender en pureer tot een mooi geheel.
- Laat de dip afkoelen en giet er vervolgens wat citroensap overheen.
Smakelijk!
Dit bericht bekijken op Instagram
Dit bericht bekijken op Instagram
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
lees ook
Bron: HLN. Beeld: iStock, Instagram