Zin in een tosti? Zó weet je of je de beste smeltkaas in huis hebt

Even de laatste plakjes kaas opmaken of eens flink uitpakken voor de lunch in het weekend: een tosti is altijd een goed idee. Maar wist je al dat je voor de ultieme tosti niet ‘zomaar’ kaas tussen twee sneetjes brood moet leggen? Als je houdt van een goed gesmolten tosti, is de soort kaas van levensbelang.
Als je een échte tosti-gek bent, is het helemaal geen verkeerd idee om je te verdiepen in verschillende soorten kazen om erachter te komen welke het beste op jouw tosti past.
Zalig en smeuïg
Om te bepalen welke kaas het beste smelt op een tosti verdiepte Quest zich in verschillende soorten kazen. Jonge Goudse kaas en cheddar zijn volgens de website de ideale kazen om te gebruiken. Deze soorten worden namelijk heerlijk smeuïg door de hitte van het tosti-apparaat.
“Kaas ontleent bij kamertemperatuur zijn stevigheid aan de eiwitten (caseïnes) die erin zitten. In de holtes van de caseïnestructuur vind je vetmoleculen en water. Onder invloed van verhitting kán deze eiwitstructuur instorten, en vermengen eiwitslierten zich met het water en vet, hopelijk tot een elastische heerlijkheid die elke geroosterde boterham verheft tot een driesterrenmaal”, concludeert de website.
Vette kaas, géén oude
Magere kazen en alles onder 48+ smelten het allerbest. Dit zijn de vochtige, vettere kaassoorten die door de hitte perfect smelten tussen je boterhammen. Een droge kaas als Parmezaan werkt ook goed. Niet gebruiken: oude kaas. De eiwitverbindingen vallen bij een lange rijping uit elkaar en dit maakt een gouwe ouwe als Old Amsterdam geen optimale smeltkaas is voor je tosti. Ook een zure kaas als feta is een slechte smelter.
Trek in een tosti gekregen, maar geen zin om daarna je tosti-ijzer te boenen? Met dit middeltje veeg je de kruimels en kaasresten moeiteloos weg:
lees ook
Bron: Quest. Beeld: iStock