Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Om deze reden koop je beter geen verse tomaten

Voor wie regelmatig culinair staat te doen in de keuken, zijn verse producten een must. Kraakverse ijsbergsla, vis rechtstreeks uit zee en aardappels die net van het land komen Natuurlijk is het lekker én gezond om dit te doen. Maar met tomaten zit dat toch nèt anders. 

En dat zit zo.

Advertentie

Ingeblikt

Laten we vooropstellen: já, verse tomaten zijn gezond. Laat daar geen discussie over bestaan. En in sommige gerechten – zoals salades – moet je toch echt voor de verse variant gaan. Maar wanneer het gaat om een stoofgerecht, een pastasaus of een curry, kun je het beste naar de niet-zo-versafdeling gaan. Op naar de ingeblikte groenten!

Super gezond

We horen je denken: wáárom zou ik ingeblikte groente verkiezen boven de verse variant? Dat zit zo. Tomatenblokjes uit blik zijn een stuk gezonder dan gewone tomaten. Dat komt doordat de tomaten, voordat ze ingeblikt worden, verhit worden. Hierdoor komt er een stofje vrij: lycopeen. Deze beschermt je tegen hartkwalen en bepaalde vormen van kanker. Daarnaast heeft ingeblikte tomaat ook een hogere bètacaroteenwaarde. Super gezond dus!

Tomatenpuree

Met tomatenpuree gaat dat nog een stapje verder. Deze puree is enorm geconcentreerd, waardoor een klein beetje puree al vol zit met de hoeveelheid vitaminen die je anders uit meerdere tomaten moet halen. Daarbij krijgt het lichaam ook veel lycopeen binnen bij het eten van tomatenpuree. In verse tomaten zit dit stofje opgesloten in cellen, die ons lichaam niet open kunnen breken. Bij de puree is de lycopeen al vrijgekomen en kan je lichaam dit makkelijk opnemen.

Tijd om een paar blikken in te slaan dus.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Elle Eten, AD. Beeld: iStock. 

Lees meer

20 vragen aan Lex Uiting: “Er zijn anderen die beter zijn, maar ik kan óók iets”

Lex uiting - Libelle

Premium

Presentator Lex Uiting (33) bracht onlangs het nummer Danse Ôs Vreej uit, als eerbetoon aan 75 jaar vrijheid. Hij woont met zijn vriendin Suus in Amsterdam.

Waarom heb je het nummer Danse Ôs Vreej uitgebracht?
“Het is het meest persoonlijke liedje dat ik ooit heb geschreven. Het is het verhaal van mijn omaatje, zij is nu 90. Ik was bij haar op bezoek en ze vertelde over de oorlog, hoe ze tijdens de bevrijding al die jaren oorlog van zich heeft afgedanst.”

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien