Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Onderzoek toont aan: honger is écht een slechte raadgever

Dat honger een slechte raadgever is, hoor je wel vaker. Maar uit onderzoek van de Dundee University blijkt nu dat hier ook wel degelijk een kern van waarheid in zit. 

Iedereen weet dat je nooit naar de supermarkt moet gaan als je honger hebt. Je gooit dan hoogstwaarschijnlijk allemaal dingen in je mandje die je helemaal niet nodig hebt. Maar ook de uitspraak ‘je bent jezelf niet als je trek hebt’ heb je vast weleens gehoord.

Advertentie

Niet zo helder
Dit komt allemaal niet zomaar uit de lucht vallen. Uit de studie van de Dundee University blijkt dat het klopt dat honger een slechte raadgever is. Als je honger hebt, zou je namelijk minder helder kunnen nadenken over belangrijke beslissingen in het leven.

Proefpersonen
Aan de proefpersonen van dit onderzoek werden vragen gesteld over geld, voeding en andere vormen van beloningen. Dezelfde vragen werden op twee verschillende momenten aan ze gesteld: een keer als ze honger hadden en een keer als ze verzadigd waren.

Uitkomst
Uit de resultaten bleek dat mensen heel anders beslissen wanneer ze honger hebben. Zo zijn mensen die honger hebben ongeduldiger, waardoor ze eerder genoegen nemen met een kleinere beloning. Hoofdonderzoeker Benjamin Vincent vertelt: “Mensen weten dat als ze honger hebben, het geen goed idee is om naar de supermarkt te gaan, omdat ze dan vaak ongezonde keuzes maken.”

Geen genoegen
“Ons onderzoek toont echter aan dat honger ook andere soort beslissingen kan beïnvloeden. Zo bleek dat als de hongerige proefpersonen bijvoorbeeld gingen praten met een hypotheekadviseur, ze met veel minder genoegen namen dan op het moment dat ze een volwaardige maaltijd verorberd hadden.”

Wijze les
Je bent dus écht jezelf niet als je trek hebt. Een wijze les die je uit dit onderzoek kunt halen: moet je een belangrijke beslissing nemen? Eet dan eerst lekker wat, zoals deze overheerlijke pan con tomate:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

Lees meer

Zo zorg je ervoor dat je relatie standhoudt en samen oud wordt

relatie

Premium

Het aantal alleenstaanden en echtscheidingen is nog nooit zo hoog geweest. Hoe komt het toch dat de zoektocht naar De Ware zo moeilijk is geworden? En: wat kunnen we zelf eraan doen om goed samen oud te worden?

We zijn, uitzonderingen daargelaten, allemaal op zoek naar de ware liefde. En als we die gevonden hebben, proberen we dat gevoel zo stevig mogelijk vast te houden. Althans, dat zou je denken. De realiteit is anders. Niet eerder telde Nederland zo veel alleenstaanden. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw nam het
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien