50% korting op dagentree bij verschillende wellness resorts >

Zoek binnen:

Vegafavoriet: Bieten-quinoaburgertjes op desembrood

Feestje? Met deze vegetarische burger maak je iedereen blij. Het is een super fijn alternatief voor als je iets minder vlees wilt eten of vegetarische gasten over de vloer hebt. Daarnaast is het ook nog eens een klein feestje om te serveren met het diepe rood van de biet en het knalgroen van de avocado.

Dit heb je nodig voor 12 stuks (voor 4 personen).

Advertentie

  • 8 dikke plakken desembrood
  • 50 g baby spinazie
  • 4 augurkjes,
  • 2 gele tomaten, in plakjes
  • ½ bakje alfalfa
  • Extra: fijne zeef, keukenmachine, broodrooster, 4 houten prikkers

Voor de burgertjes:

  • 250 ml water
  • 1 tablet groentebouillon
  • 150 g quinoa
  • 400 g bietjes
  • 3 el olie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • stukje gember van 3 cm, geschild en fijngehakt
  • 100 g kikkererwten (gekookte)
  • 50 g havermout
  • 50 g boekweitmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl komijnzaadjes, fijngehakt
  • ½ tl chili flakes, fijngehakt
  • 40 g zonnebloempitten

Voor de spread

  • 2 avocado’s, geschild en ontpit
  • ½ limoen, het sap
  • beetje chilipoeder
  • zout

Breng het water in een kleine steelpan aan de kook. Voeg het bouillontablet toe en de quinoa. Laat 10 minuten zachtjes gaar koken. Giet de quinoa af in een fijne zeef en laat afkoelen.  Rasp de bietjes op een fijne rasp en laat ze in een vergiet uitlekken. Knijp het vocht er een beetje uit. Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de ui 2 minuten aan. Voeg de knoflook en gember toe en fruit 1 minuut mee. Voeg de geraspte bietjes toe en bak 2 minuten op een hoog vuur en daarna nog 6 minuten op zacht vuur. Laat de bietjes daarna afkoelen.

Maak ondertussen de avocadospread: prak de avocado met het limoensap, de chilipoeder en het zout naar smaak. Doe de bietjes en de quinoa over in de mengkom van de keukenmachine en voeg de overige ingrediënten voor de burgertjes toe – behalve de zonnebloempitten. Maal tot een grove paté (er mogen best nog wat stukjes in zitten). Doe over in een kom en schep het nog even door. Als het te nat is, voeg dan nog wat havermout toe. Verdeel het mengsel in 12 porties, draai er balletjes van en druk ze plat tot een dikte van 2 cm. Wentel alle burgertjes door de zonnebloempitten, en bak ze in een royale laag koolzaadolie in 4 minuten aan elke zijde goudbruin.

Rooster de sneetjes desembrood in de broodrooster krokant. Verdeel op elk sneetje wat avocadospread en beleg ze met blaadjes babyspinazie. Leg op 4 sneetjes 2 burgertjes, een paar plakjes augurk en tomaat en een pluk alfalfa. Dek af met de overige sneetjes brood. Steek vast met een houten prikker en geef er eventueel wat partjes limoen bij.

Bereidingstijd: 30 min.

Meer gezonde en lekkere gerechten? Je vindt het in de allernieuwste Libelle Lekker:

Libelle special 6 – Lekker
Libelle special 6 – Lekker
€4,65
Bestel nu

Styling: Cyn Ferdinandus. Fotografie: Eric van Lokven. Receptuur: Victor de Launay

bietenburger

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien