Bitterkoekjes en ijs in één
Het idee om koekjes en ijs te combineren is niet nieuw, zo is er al speculaasijs en stroopwafelijs. Nu is er dus ook bitterkoekjesijs in het rijtje toegevoegd.
Iedereen heeft wel eens het ouderwetse bitterkoekje gegeten. In combinatie met ijs smaakt het net weer even iets anders. De nieuwe ijssmaak bestaat uit ijs dat overgoten is door pure chocoladesaus met zachte brokjes van bitterkoekjes.
De feestdagen zijn nog ver weg, maar het kan nooit kwaad om alvast een beetje te rond te kijken wat u voor toetje gaat bereiden met het kerstdiner. Buiten groots uitpakken met het hoofdgerecht kunt u ook wat leuks doen met het toetje. Libelle geeft alvast een recept weg in combinatie met het nieuwe Hertog Bitterkoekjesijs.
De Arreslee van Hertog Bitterkoekjesijs voor 8-10 personen:
– 225 g bloem
– 150 g boter
– 75 g basterdsuiker
– 1 eidooier
– 1 bak Hertog ijsspecialiteiten Bitterkoekjesijs
– 1 sjabloon van een arreslee
Voorbereiding
Zeef de bloem en maak een kuiltje in het midden. Snijd de boter in stukjes en verdeel ze over het kuiltjes. Bewerk ze met de vingertoppen tot ze zacht zijn. Strooi de basterdsuiker hierover, voeg zout en eierdooier toe en meng snel met de bloem tot een glad deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg de deegbal ca. 30 minuten in de koelkast. Rol het deeg uit op een vel bakpapier en leg dit op een bakblik. Leg het sjabloon op een helft van het deeg en snijd het deeg uit. Snijd de tweede helft van de arreslee ook uit. Vorm van de rest van het deeg een bal en bewaar dit bijvoorbeeld voor harde wener koekjes (mopjes).
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180?C. Bak de beide stukken deeg in ca. 10 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen. Stort de bak Hertog bitterkoekjesijs op en grote schaal en plaats de stukken deeg hier tegen aan. Garneer eventueel met rozetten slagroom en geschaafde geroosterde amandelen.
Variaties
Versier de stukken wenerdeeg met glazuur en/of zilveren garneerpillen.