Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Een hamburger is er niets bij: zóveel calorieën zitten er in deze hummus

Hummus is niet alleen lekker, maar ook nog eens hártstikke gezond, toch? Met de kikkererwtenpuree lijkt weinig mis te zijn, maar laat je niet voor de gek houden. In sommige varianten zitten bizar veel calorieën.

Eén bakje hummus staat gelijk aan anderhalve Big Mac!

Advertentie

Schokkende onthulling

De discussie rondom hummus barstte los toen Harro Schwencke op LinkedIn een schokkende onthulling deed. Harro is de oprichter van bewust voedingsmerk Upfront. Het merk zet zich onder andere in voor meer transparantie over wat we nou eigenlijk allemaal eten. Zij duiken in de kleine lettertjes die op de achterkant van producten staan en komen zo tot bizarre ontdekkingen.

Euroknaller

Zo ook toen Harro de hummus van de Albert Heijn onder de loep nam. Op LinkedIn postte hij daarover. “Hummus bestaat vooral uit kikkererwten en is dus supergezond! Niet dus”, zette hij op zijn profiel. Vervolgens bespreekt hij de nieuwe hummus euroknaller van de Albert Heijn. Op het eerste gezicht, legt Harro uit in zijn post, was hij positief verrast. ⁣”Bij Upfront zijn we groot fan van hummus en werden we erg enthousiast toen we opeens een euroknaller in de schappen van Albert Heijn zagen liggen. Helaas was dit enthousiasme van korte duur.”

Vetter

Harro nam namelijk de voedingswaarden van de low-budget hummus eens goed onder de loep en deed een schokkende ontdekking. “Toen we op de achterzijde van de verpakking keken, zagen we dat deze variant slechts 37% kikkererwten bevat en voornamelijk uit raapolie bestaat.” Dat maakt het product niet alleen een stuk minder voedzaam, maar ook een stuk vetter. En dat merk je nogal in de calorieën.

Vier keer zoveel calorieën

Het verschil in ingrediënten houdt namelijk in dat de hummus bijna vier keer zo veel calorieën bevat als de andere huismerk hummus van Albert Heijn. Waar in de ene hummus slechts 220 calorieën zitten, bevat de budgetversie er 740! Daarbij bevat de ‘raapoliehummus’ 66 gram vet per 200 gram hummus. En dat is bij de gewone versie slechts 8 gram.

Wijze les

De LinkedIn-post van Harro ging viraal en kreeg duizenden likes en reacties. Mensen reageerden geschokt op het verschil. Harro geeft ze dan ook een wijze les mee. “Wanneer een product een stuk goedkoper is dan andere varianten, ligt de oorzaak in 99% van de gevallen bij het verschil in voedingswaarden en ingrediënten”, laat hij weten. “Hummus is dus niet per definitie gezond! Kijk in de supermarkt altijd even naar de voedingswaarden en ingrediënten.”

Wij hebben ons lesje in ieder geval zeker geleerd.⁣

Geschrokken van de aantallen? Maak dan zelf je eigen hummus! Je weet dan precies wat er allemaal in gaat. En Libelle heeft een lekker recept voor je:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Thebestsocialmedia. Beeld: iStock.

Lees meer

Anne-Wil: “Het voelt gek om die anderhalve meter aan te houden bij je eigen kind”

Anne-Wil

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in exclusieve boetiek. De vakantie gaat niet door, omdat Han voorrang geeft aan zijn werk.

Zondag

Eigenlijk zouden we nu op Schiermonnikoog moeten zitten, maar Han kan niet weg. Te veel werk. Bedrijven proberen de achterstand in te halen die ze hebben opgelopen door de coronacrisis. Ook die waar Han adviseur is. Hij zei dat het hem speet, maar naar mijn smaak niet genoeg. Aan zijn gezicht zag ik dat hij het eigenlijk helemaal niet zo erg vindt, want hij houdt van het werk en heeft het de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien