Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Keukendilemma: is je brooddeeg te plakkerig? Dít is de oplossing

Zelf brood bakken is dé quarantainebezigheid van veel mensen. Eindelijk heb je de tijd om vers, zelfgebakken brood op tafel te zetten. Lukt het niet helemaal omdat je brooddeeg te plakkerig is? Dit is de oorzaak én de oplossing.

Je weet zeker dat je alle ingrediënten in de juiste hoeveelheden hebt toegevoegd, maar toch heb je last van een deeg dat overal aan blijft plakken. Allereerst is het belangrijk dat je goed met je handen kneedt en geen gebruik maakt van een handmixer met deeghaken. Dit is namelijk niet krachtig genoeg om een brood mee te kneden.

Advertentie

Brooddeeg kneden

Als je deeg plakkerig blijft, kan dit ermee te maken hebben dat je niet lang genoeg hebt gekneed. Hiervoor heb je tenslotte best wel wat spierballen nodig. Je moet minimaal 20 minuten lang het deeg stevig kneden met de hand. Controleer of het goed is gekneed door je handen in te vetten met zonnebloemolie. Pak een bolletje deeg in het formaat van een golfbal en trek dat al ronddraaien voorzichtig uit tot een vliesje. Scheurt het snel? Dan moet je nog even verder kneden. Deze truc werkt overigens niet met volkorendeeg. Het is ook belangrijk om niet al te snel extra bloem toe te voegen, want dit zorgt er op den duur voor dat je een zware homp brood krijg.

Techniek

Er is ook een speciale techniek wat betreft het kneden. Die werkt als volgt: druk de onderkant van je handen in het deeg en duw het naar voren. Hiermee activeer je de gluten. Blijf hiermee doorgaan tot het deeg een beetje veerachtig is. Daarnaast is ook deze tactiek belangrijk: vouw het deeg dubbel en rol het naar voren met de onderkant van je handen zodat je het kan platdrukken. Draai het deeg, vouw het weer dubbel en rol het weer naar voren. Herhaal dit ongeveer 10 minuten.

Deze heerlijke chocoladebroodjes staan in 15 minuten op tafel:

Meer lezen over eten? Bestel de Libelle Lekker:

Libelle special 2 – Lekker
Libelle special 2 – Lekker
€ 4,99
BEKIJK

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Broodbakshop. Beeld: iStock

Brooddeeg

Lees meer

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien