Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is cafeïnevrije koffie echt gezonder dan gewone koffie?

Veel mensen kunnen de dag niet starten voordat ze een kopje koffie hebben gedronken. Is koffie echt zo slecht en kunnen koffiedrinkers beter overgaan op cafeïnevrije koffie of maakt het eigenlijk niks uit? 

De meeste koffiedrinkers houden niet zo van cafeïnevrije koffie. Het heeft een andere smaak en geur en ze vinden het meestal een slappe bak. Bovendien mist zo’n bakkie het ‘belangrijkste’ ingrediënt: cafeïne. Toch wordt gedacht dat cafeïnevrij een stuk gezonder is. Maar is dat ook zo?

Advertentie

Voordelen
Als je kijkt naar de gezondheidsvoordelen van koffie valt op dat de meeste voordelen ontstaan door de cafeïne. Je voelt je door de cafeïne in koffie na het drinken energieker en het verbetert je alertheid, geheugen en motivatie. Maar hoe zit dat dan bij cafeïnevrije koffie?

Effecten
Na het decafeïneren van koffiebonen blijft er ongeveer 0,1% cafeïne over. Officieel zit er in een cafeïnevrije koffie dus nog een klein beetje cafeïne in, maar zo weinig dat je er eigenlijk niks van merkt. Je ervaart dus ook niet de gezondheidseffecten na het drinken. Maar aan de andere kant zitten in zowel decaf als gewone koffie wel gezonde antioxidanten en verlagen ze allebei de kans op diabetes type 2.

Nadelen
Het drinken van koffie brengt natuurlijk niet alleen voordelen met zich mee. Cafeïne veroorzaakt namelijk ook slaapproblemen, hoofdpijn en rusteloosheid als je er te veel van drinkt. Het kan verslavend zijn en je kunt dus ontwenningsverschijnselen hebben als je normaal gesproken veel koffie drinkt en ineens stopt. Hier heb je zo goed als geen last van als je voor cafeïnevrije koffie gaat.

Wel of niet overgaan
Kortom: cafeïnevrije koffie is niet per definitie gezonder. Je mist zelfs een paar gezondheidsvoordelen als je voor decaf gaat. Maar aan de andere kant kun je wel meer van drinken, zonder dat je klachten krijgt die veroorzaakt worden door koffie. Af en toe een bakkie is prima, maar drink je veel koffie? Dan kun je toch beter overgaan op de cafeïnevrije variant.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Well and Good. Beeld: iStock

Lees meer

Zo ziet deze week (2 t/m 8 juni) eruit volgens jouw numeroscoop

Numeroscoop

Premium

Er is een gloednieuwe week aangebroken. Dus tijd voor een nieuwe numerologische weekvoorspelling. Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat? 

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Numerologie we

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien