Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Waarom cake bakken met olijfolie een heel goed idee is

Het blijkt een Italiaans fenomeen: cake bakken met olijfolie. We brengen de Italiaanse keuken natuurlijk graag naar Nederland, maar bakken in olijfolie is ook nog eens gezonder én verlengt de houdbaarheid van de cake. 

Advertentie

Zeg roomboter vaarwel

We weten het allemaal eigenlijk wel: roomboter zit bomvol calorieën. Een teveel ervan kan zelfs zorgen voor hart- en vaatziekten. Nou moet een plakje cake op z’n tijd kunnen, maar je kunt ook kiezen voor een gezonder alternatief door de roomboter in te ruilen voor olijfolie.

Smeuïge smaak

“Maar is de smaak dan niet veel minder lekker?”, horen we je denken. Integendeel. Het gebruik van olijfolie zorgt ervoor dat cake veel smeuïger wordt. Hierdoor smaakt je baksel dus misschien nog wel veel lekkerder. En ook mooi meegenomen: olijfolie zorgt er ook voor dat cake minder snel uitdroogt zodat je hem langer kan bewaren.

Zin gekregen er zelf een te maken? Lees hieronder hoe je jouw cake bakt met olijfolie.

Dit heb je nodig

  • 110 + 50 gram kristalsuiker
  • 40 gram eidooier (1-2 dooiers)
  • 25 gram citroensap
  • Vanille van 4 peulen
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 115 gram bloem
  • 160 gram extra vierge olijfolie
  • 105 gram eiwit (2-3 eieren)
  • 2 gram zout
  • 25 gram kristalsuiker
  • 3 gram zout

Zo maak je de olijfoliecake

  1. Verwarm de oven voor op 165 graden.
  2. Doe de 110 gram suiker, eidooiers, citroensap, vanille en citroenrasp in een kom en meng met een mixer. Zeef de bloem en voeg in delen toe totdat alles goed gemengd is.
  3. Voeg nu ook in een dunne straal de olijfolie toe terwijl je blijft mixen.
  4. Klop in een andere, brandschone kom de eiwitten met het zout luchtig en voeg voorzichtig de suiker toe. Mix tot er stijve pieken ontstaan.
  5. Vouw steeds een derde van de meringue door het beslag met een spatel. Doe dit zo voorzichtig mogelijk zodat het beslag mooi luchtig wordt.
  6. Vet een springvorm met een doorsnee van 22 centimeter in met boter of olijfolie en bestrooi met een bloem.
  7. Giet het beslag in de springvorm en bak de cake gaar tot een kerntemperatuur van ongeveer 95 graden. Dit duurt 40-50 minuten.
  8. Laat de olijfoliecake afkoelen en haal uit de vorm.
  9. Meng de resterende suiker en zout en verdeel over de cake.

Ook lekker: een kwarkcake met zomerfruit. 

Bron: Gkazas. Culy. Beeld: iStock

Lees meer

Roos Schlikker: “Ik gluur naar m’n zoon, naast me in de auto, en ik zie jou, mam”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (45) heeft twee zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Lieve mama,

Ik moet je iets vertellen: Miró heeft nieuwe schoenen. ‘Vette patta’s’ noemt hij ze. Ze waren hartstikke duur en ik wilde ze niet kopen, want het jong voetbalt voortdurend in de bagger, maar hij wilde ze zo graag. Dus spaarde hij ervoor en vroeg hij voor zijn verjaardag alleen schoengeld. Vanochtend ging de bel. Springend als een kangoeroe nam hij de doos van de bezorger aan en daar lagen ze: peperdure Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien