Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Dit zijn ze: 5 gezondheidsvoordelen van cayennepeper

Ben je gek op pittig eten, dan voeg je vast en zeker weleens wat cayennepeper toe aan je gerecht. Maar naast dat dit het gerecht een beetje scherper maakt, is het ook nog eens heel goed voor je.

Dat komt door de capsaïcine in de cayennepeper. Dat is het actieve ingrediënt dat ook voorkomt in onder andere paprika’s. Eet je het met mate (want teveel is natuurljk nooit goed), dan geniet je van de volgende voordelen:

Advertentie

1. Het versnelt je metabolisme
Omdat capsaïcine je lichaamstemperatuur enigszins kan verhogen (wat betekent dat je meer calorieën verbrandt), verbetert cayennepeper de stofwisseling. Hoeveel daar exact voor nodig is, is niet helemaal duidelijk. Maar let wel: “Wat cayennepeper over een enorme maaltijd die bestaat uit veel toegevoegde vetten en suikers, zal niet alle calorieën uit die maaltijd teniet doen,” zegt diëtiste Keri Gans bij Womenshealth.

2. Het kan pijn verlichten
Niet door het te eten, maar door te smeren. Heh?! Onderzoek laat zien dat capsaïcine in zalfjes kan helpen bij pijn door het verminderen van een chemische stof die een belangrijke rol speelt bij pijn. Vraag voor gebruik wel eerst advies aan je arts.

3. Het bevat antioxidanten
Vrije radicalen kunnen schade aanrichten in je cellen. Antioxidanten zorgen er juist weer voor dat dit voorkomen of vertraagd kan worden. En antioxidanten vind je dus in cayennepeper. Overigens is bewezen dat dit in het specifiek geldt voor mensen met een slecht cholesterolgehalte.

4. Het kan helpen tegen astma
Hoewel er nog niet zoveel onderzoek is om dit te onderbouwen, kan in theorie de hitte van cayennepeper helpen bij het verlichten van astma. “Het idee is dat capsaïcine de bloedvaten in de neus kunnen krimpen, waardoor de astma tijdelijk wordt verlicht,” zegt een expert tegen het platform.

5. Het kan de bloedsomloop verbeteren
Cayennepeper reinigt je bloed en bevat veel fytonutriënten. Dit is een stofje dat essentieel is voor de gezondheid en werkt ook nog eens ontstekingsremmend. En aangezien cayennepeper het cholesterolgehalte verbetert (door het voorkomen van het aan elkaar plakken van cellen en daardoor bloedstolsels vormen), is het dus ook nog eens goed voor de bloedsomloop.

In Libelle’s Vet Lekker laten we je graag een recept met wat cayennepeper zien. Iemand zin in aardappelnacho’s met guacamole?

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Womenshealth. Beeld: iStock

Maartje en de meisjes – deel 22: Jochem neemt niet op

maartje

Premium

Maartje en Jochem zoeken naar een nieuwe weg in hun relatie met elkaar en met anderen. Zal Maartje het contact met Judith nieuw leven inblazen?

De hele week draaien Jochem en ik de B.V. HET GEZIN op de automatische piloot. Het is gezellig, we koken gezond en zelfs met de was ben ik aardig bij. Voor vanavond heb ik als verrassing een oppas geregeld, en neem ik Jochem mee naar een chique-de-friemel restaurant.

Vrijdagmiddag is het altijd een zoete inval bij ons. Kinderen lopen in en uit en omdat Suus weet dat het mijn vrije dag is, waait zij ook vaak nog even aan. [premium

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien