Club Canapé – recepten
Paddenstoelenpaté
Smelt 70 g boter in een ruime pan. Bak 150 g grofgesneden paddenstoelen er ca. 5 min in, bestrooi met peper en zout naar smaak. Voeg dan 1 teen knoflook toe, 75 ml Marsala, het sap en de rasp van een ½ citroen en 1 el tomatenpuree.
Bak tot het vocht is verdampt. Laat dan helemaal afkoelen. Maal daarna deze paddenstoelenmix met 130 g boter in een keukenmachine tot een redelijk gladde paté. Roer een paar takjes gehakte peterselie erdoor, proef en voeg eventueel nog peper en zout toe. Doe in een mooie schaal en laat in de koelkast zeker 4 uur opstijven.
Pecan-basilicum tapenade
Meng 100 g licht geroosterde pecannoten, 100 ml olijfolie van goede kwaliteit, 150 g gemalen Parmezaanse kaas, 1 teen geperste knoflook en 2 bossen basilicum en maal alles in de keukenmachine tot een grove pulp. Breng op smaak met zout en peper en serveer!
Bloody Mary garnalencocktail
Meng ½ blik gepelde tomaten (kort gepureerd), 3 el mayonaise, 2 el wodka, een paar druppels tabasco, witte peper en (selderij)zout naar smaak, goed door elkaar tot een niet te natte saus. Beleg er toastjes mee en bestrooi ze royaal met 250 g kleine Noorse garnaaltjes.
Camembert uit de oven
Verwijder het papier van 1 camembert en doe hem terug in het houten doosje. Bestrooi de bovenkant rijkelijk met peper en 1 el grofgemalen korianderzaad. Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kaas. Zet hem met doosje en al in een voorverwarmde oven op 200 ?C. Laat 10 min. grillen of korter, tot de binnenkant van de kaas gesmolten is. Dien op met soepstengels of toastjes van notenbrood om mee te dippen.Voor ± 16 stuks. Bereidingstijd: 20 min. Leg 6 vellen ontdooide bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een rechthoekige plak. Bestrooi met 150 g geraspte belegen kaas en 100 g verkruimelde feta, 1 el komijnzaadjes en 1 tl paprikapoeder. Bestrooi met zwarte peper uit de molen.
Kaaskrullen
Rol alles op en laat 10 min. in de vriezer opstijven. Snijd er dunne plakjes van, bestrijk ze met olijfolie en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in een voorverwarmde oven op 180 ?C gedurende ± 12 min. Kan warm of koud worden opgediend. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren, met ansjovis en kappers bijvoorbeeld. Of met mozzarella en munt en heel fijngeraspte courgette.
Basilicum, rauwe ham en truffelolie
Scheur 8 plakjes parmaham of serranoham in tweeën. Rol ze om je vinger tot roosjes. Leg een blaadje basilicum op een toastje. Leg het roosje ham erop, snijd 16 in de schil gekookte krieltjes doormidden en druk twee helften naast de hamroosjes. Druppel er wat truffelolie over en maal er wat peper boven.
Bekijk de andere recepten in Libelle 31