Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Comfortfood - cottage pie met pompoen

Moeders cottage pie met pompoen

Een gerecht mag je pas comfortfood noemen als het je verwarmt wanneer je rillend en natgeregend thuiskomt, als je het met één lepel onder een deken op de bank kan opeten én als het je na één hap terugbrengt naar je jeugd. Toen je moeder je een aai over de bol gaf en zei dat alles wel weer goed kwam. Daar moet het allemaal naar smaken. Dit zijn de recepten voor aangenaam geluk!

Advertentie

Benodigdheden

Voor het dakje:
– 1 butternutpompoen, geschild en de zaadjes verwijderd
– 2 el. olijfolie
– Peper en zout
– 1 tl. paprikapoeder
– ½ tl. gemberpoeder

Voor de vulling:
– 1 el. olijfolie
– 1 ui, fijngehakt
– 1 teen knoflook, fijngehakt
– 1 winterpeen, in heel kleine blokjes
– 2-3 stengels bleekselderij, in heel kleine blokjes
– 300 gr. mager rundergehakt
– 1 blik gepelde tomaten, gehakt (ca 400 gram)
– 2 tl. Worcestershire sauce
– 1 blaadje laurier
– 150 ml groentebouillon
– 2 takjes rozemarijn
– Een paar druppels tabasco, naar smaak
– 1 klein handje platte peterselie, grofgehakt

Hoe?

Verwarm de oven voor op 180˚C. Snijd de pompoen in blokjes en spreid ze uit op een bakplaat. Besprenkel ze licht met de olie, peper, zout en paprika en gemberpoeder en rooster ze ongeveer 30 minuten, of tot ze gaar zijn en de randjes donker kleuren. Pureer ze tot een grove puree en breng ze op smaak met wat gemberpoeder en eventueel nog peper en zout. Verhit ondertussen een eetlepel olijfolie in een zware pan op middelhoog vuur en bak hierin de ui, wortel en selderij en de knoflook zo’n 10 minuten tot ze zacht zijn. Voeg het gehakt toe en bak dat uit, gebruik een vork om het vlees mooi kruimig te krijgen. Voeg dan de tomaten toe, de worcestersaus, het laurierblad, wat bouillon, de takjes rozemarijn en breng de saus aan de kook. Zet dan het vuur lager en laat zeker 20 minuten zachtjes sudderen tot de saus mooi dik is geworden. Breng het dan op smaak met een paar druppels tabasco, zout en peper. Schep de peterselie erdoor.
Giet het in een ovenschaal en dek af met de pompoenpuree. Bak het zo’n 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180˚C tot het lekker pruttelt en het dakje mooi goudbruin kleurt. Eet het met appelmoes.

Bereidingstijd

Bereiden: circa 40 minuten. Baktijd: ca. 25 minuten. Circa 336 kcal p.p. (bij 4 pers.)

Bekijk ook het recept voor Risotto met doperwtjes en bacon of een ander lekker recept.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze bieten-kokostaartjes met blauwe bessen zijn echt héérlijk!

Rode bieten, we kennen ze allemaal. Maar… wist je al dat deze biet ook heel erg lekker kan zijn in zóete gerechten? Deze taartjes zijn de perfecte keuze als je een keer wat nieuws wilt proberen.

Nagerecht. Dit recept is voor 16 punten bieten-kokostaartjes.

Advertentie

Dit heb je nodig voor de bietentaartjes:

  • 125 g bruine hazelnoten
  • 65 g gedroogde vijgen (of ontpitte dadels), fijngesneden
  • 65 g gedroogde kersen (of cranberry’s), fijngesneden
  • 1 el cacao
  • rasp en sap van 1 sinaasappel
  • zout
  • 275 g santen (kokoscrème), in blokjes
  • 450 g gekookte bieten, in stukken
  • 4 el romige kokosmelk
  • 4 el rijststroop
  • 1 tl oranjebloesemwater

Dit heb je nodig voor de garnering:

Extra nodig:

  • 2x springvorm Ø 15 cm (of 1 springvorm Ø 22-24 cm), bodem en rand bekleed met bakpapier

Zo bereid je de bieten-kokostaartjes:

  1. Maal de noten in de keukenmachine.
  2. Voeg vijgen, kersen, cacao, 1 el sinaasappelrasp en 2 el -sap en een snuf zout toe en maal tot een deegachtige substantie.
  3. Vul hiermee de springvormen, druk aan en zet koud weg.
  4. Smelt de santen op laag vuur in een steelpan.
  5. Maal intussen de gekookte bieten met de kokosmelk en rijststroop, het oranjebloesemwater en de rest van de sinaasappelrasp in de keukenmachine.
  6. Meng de santen door deze puree en verdeel de vulling over de springvormen.
  7. Laat 2 uur opstijven in de koelkast.
  8. Schil de rauwe biet en trek er slierten van.
  9. Roer de honing los met het citroensap en hussel met de bietenkrullen.
  10. Garneer de taartjes met bietenkrullen en blauwe bessen.

Tips

  • Vervang voor extra fruitige taartjes 150 g bietjes door rood (diepvries)fruit.
  • Lekker met warme bietenlatte, bijvoorbeeld Rode Bietenlatte van Sonnentor (online te koop). Meng 2 el met 250 ml (vega)melk en verwarm in een pannetje.

Bereidingstijd: 30 min. Wachttijd: 2 uur. Kcal: 113 per punt

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Styling: Cyn Ferdinandus. Fotografie: Eric van Lokven. Receptuur: Yvonne Jimmink

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Huil je altijd bij het snijden van ui? Een stukje keukenpapier is de oplossing

Een slok water in je mond, een kaars naast de snijplank: er zijn veel trucjes bedacht om te voorkomen dat de tranen over je wangen stromen bij het snijden van een ui. Hebben deze trucjes bij jou geen succes? Keukenpapier is alles wat je nodig hebt.

Alle handige trucjes worden tegenwoordig ontdekt op TikTok, zo ook dit trucje. Sta jij ook altijd te huilen bij het snijden van een ui? Om dat te voorkomen zou je niets meer dan een stukje keukenpapier nodig hebben.

Advertentie

Ui snijden met keukenpapier

Volgens het populaire filmpje zou een nat stukje keukenpapier naast de snijplank voorkomen dat je begint te huilen bij het snijden van een ui. Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar verschillende mensen hebben de truc uitgetest en waren verrast dat het trucje echt bleek te werken.

Geen tranen meer in je ogen

Bij het snijden van uien komt een soort zwavelachtige stof vrij. Als dit gas in contact komt met een vochtig oppervlakte ontstaat er zwavelzuur. Dat zwavelzuur ontstaat meestal in je oog, wat ervoor zorgt dat je ogen gaan tranen. Dat kun je dus voorkomen door te zorgen dat de zwavelachtige stof eerst met een andere vochtige plek in aanraking komt, zoals zo’n vochtig stukje keukenpapier. Dan wordt het zuur daarheen getrokken in plaats van naar je ogen.

BEKIJK OOK: Brunchtip: omelet in een jasje van ui:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Thetab.com. Beeld: Getty

ui snijden Libelle

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Chantal's beauty camper' tot tranen toe geroerd door eerste aflevering

Op woensdagavond begon het programma van Chantal Janzen (42). Samen met haar beste vrienden Fred van Leer (44) en Leco van Zadelhoff (52) reist ze in Chantal’s beauty camper stad en land af om mensen een make-over te geven. De ontroerende verhalen van de kandidaten en de prachtige make-overs die volgen zorgen voor heel wat emoties bij de kijker thuis.

Het olijke trio gaat langs bij de stoeterij van Anne-Fleur en haar ouders. Na een zware periode, waarin moeder Alet ernstig ziek is geweest, wil John graag dat zijn vriendin en haar moeder weer gaan stralen.

Advertentie

Eerste make-overs in Chantal’s beauty camper

Alet is ervan op de hoogte dat Chantal en de mannen over de vloer komen met hun roze wagen. “Maar we gaan haar moeder ook een make-over geven”, vertelt de presentatrice onderweg. “Haar moeder is sinds een jaar schoon verklaard. Ze heeft een tumor gehad bij haar longen.” Ook zij verdient het om in de watten te worden gelegd.

Anne-Fleur heeft leuke outfits in haar kast hangen, maar weet niet zo goed hoe ze de kledingstukken met elkaar moet combineren. Fred weet als geen ander hoe dat wél moet, dus hij staat te trappelen om met haar aan de slag te gaan. Moeders is minstens zo verrast dat ze een make-over krijgt. “Nee! Wat cool. Dat vind ik echt leuk. Het maakt me helemaal blij”, zegt ze met tranen in haar ogen.

Het resultaat

Het verbluffende resultaat zorgt voor flink wat emoties bij moeder en dochter, maar ook bij John en Alets man Henk. “De allermooiste verandering is mijn haar”, zegt de dankbare Alet. “Dat het weer gestyled kan worden. En de kleur.” Henk vindt het helemaal geweldig. “Ik ben ervan onder de indruk. Echt prachtig. Het raakt me ook omdat mijn vrouw behoorlijk ziek is geweest. Als je dan ziet hoe ze er nu weer uitziet… Dat is gewoon top.”

De reacties over deze make-overs én aflevering zijn louter positief op social media.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: RTL

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Emmy (70) wil haar vaccinatie doneren aan zieke zoon maar RIVM werkt niet mee

De 70-jarige Emmy Terpstra staat redelijk vooraan in de rij voor een coronavaccinatie. Toch zou ze haar vaccinatie liever doneren aan haar 46-jarige zoon, die vijf jaar geleden de diagnose lymfeklierkanker kreeg. 

Emmy en haar 73-jarige man hoeven zelf niet heel lang meer te wachten op hun coronavaccinatie. Maar het is de gezondheid van hun zoon waar ze zich zorgen om maken. Vijf jaar geleden werd bij hem lymfeklierkanker ontdekt. Daar is hij voor behandeld en hij krijgt nog immunotherapie om te zorgen dat de kanker wegblijft. Die therapie is stopgezet tot hij is gevaccineerd omdat deze therapie de weerstand verlaagt.

Advertentie

Emmy wil vaccinatie doneren aan zoon

In een interview met Hart van Nederland vertelt Emmy dat de vorige keer dat haar zoon stopte met de therapie de kanker binnen een halfjaar terugkwam. Daarom moet de behandeling zo snel mogelijk weer worden voortgezet. Emmy zou haar vaccinatie dus graag aan haar zoon willen doneren: “Ik wil wel een prik, maar sta niet vooraan in de rij. Er zijn mensen die het harder nodig hebben”, vertelt ze. Met vaccinatiedonatie hoopt ze dat meer mensen geholpen kunnen worden. Zelf zou ze bereid zijn om het risico te nemen om haar zoon te kunnen helpen.

RIVM over voorrang

Helaas is vaccinatiedonatie volgens het RIVM niet mogelijk. Een woordvoerder laat aan Hart van Nederland weten dat het doneren van een vaccin niet kan. “Het is heel spijtig, maar het gaat niet. We moeten 14 miljoen mensen vaccineren, dus het is niet mogelijk om dit per individueel geval te bekijken.” Wel worden er momenteel gesprekken gevoerd om mensen met een ernstige aandoening voorrang te geven. Dat zal volgens de woordvoerder geen maanden meer gaan duren.

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Hart van Nederland. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien