Crème brûlée van Rachel Khoo
Tijdens Rachel Khoo’s eerste bezoekje aan Parijs bestelde ze crème brûlée en die smaakte afschuwelijk. In haar steenkolenfrans probeerde ze de ober tevergeefs uit te leggen dat haar dessert verbrand smaakte; hij antwoordde slechts dat crème brûlée nu eenmaal verbrand hóórde te smaken. Gelukkig is haar Frans tegenwoordig goed genoeg om uit te leggen dat crème brûlée een romige eiervla met harde karamel is, en geen verbrande karamel. De klassieke crème brûlée bestaat uit room, eierdooiers, suiker en vanille, maar Rachel Khoo gebruik een combinatie van room en melk. Dit geeft een lichter resultaat dan alleen room.
Ben jij benieuwd naar een andere Franse klassieker van Rachel Khoo? Probeer dan haar soufflé au fromage recept.
Ingrediënten
– 3 dl slagroom
– 2 dl melk
– vanillestokje
– 6 eierdooiers
– 100 g suiker
Voor de karamellaag
– 30 g fijne kristalsuiker
– 30 g ruwe rietsuiker
Eiervla
– Schenk de room en de melk in een pan.
– Splits het vanillestokje en schraap het merg eruit. Voeg het vanillestokje en het merg toe aan het roommengsel. Breng dit aan de kook, zet het vuur uit en verwijder het stokje.
– Meng de eierdooiers met de suiker in een kom. Schenk langzaam en onder voor tdurend kloppen de hete room erbij. Klop niet te lang, zodat er niet te veel luchtbelletjes ontstaan.
– Gebruik je de eiervla de volgende dag, dek hem dan af met plasticfolie en zet hem in de koelkast. Hierdoor krijgt het vanillemerg meer tijd om het roommengsel smaak te geven.
– Verwarm de oven voor op 110 °C.
– Verdeel de vla over 6 brede, lage ramekins en zet deze in een braadslede. Schenk hier zo veel koud water in dat de ramekins half onderstaan.
– Bak ze 30-40 minuten of tot de vla langs de randen stevig maar in het midden nog wat lobbig is.
– Neem de ramekins uit het water en laat ze afkoelen tot kamer temperatuur. Dek de ramekins af met plasticfolie (zonder dat deze de vla raakt) en zet ze minstens 4 uur of een hele nacht in de koelkast.
Karamellaag
– Maak vlak voor het serveren de karamellaag. Verwijder het plasticfolie en controleer of er condens op de crème zit. Is dat het geval, verwijder die dan door keukenpapier op het oppervlak te leggen.
– Meng de twee soorten suiker en bestrooi elk schaaltje met een mooie gelijkmatige laag. Doe dit door de lepel minstens 30 cm van de ramekin te houden; strooien vanaf een hoogte is de beste manier om een gelijkmatige suikerlaag te krijgen.
– Zet de ramekins op een metalen dienblad. Houd voor het beste resultaat een gasbrander 10-12 cm van de suiker af en karamelliseer de suiker met een langzame en gelijkmatige beweging.– Stop net voordat je tevreden bent, want het proces gaat nog enkele seconden door nadat de vlam is weggenomen.
– Heb je geen gasbrander, neem dan een grote metalen lepel en houd deze in een gasvlam tot hij zeer heet is (hij wordt dan blauw, bijna zwart). Leg de lepel op de suiker en beweeg hem heen en weer zodat de warmte van de lepel de suiker karamelliseert.
Wil je graag meer lezen over de lekkernijen uit de keuken van Rachel Khoo? Haar boek Chez Rachel staat bomvol met lekkere Franse gerechten en kun je nu winnen bij Libelle. Kijk snel hier om mee te doen met de winactie!
Of bestel het boek voor €24,95 op de website van boekenwereld. Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021551371.