Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Feestje? 15 x de lekkerste toppings voor crostini's of bruschetta

Kleine crostini’s met lekkere toppings als bietentapenade en knoflookricotta. We krijgen er geen genoeg van. Versier ze met eetbare bloemen, die nu volop verkrijgbaar zijn. Wedden dat je hiermee het zonnetje in huis haalt?

Basisrecept bruschetta

Advertentie

Snijd 1 landelijk Italiaans brood (bijvoorbeeld ciabatta) in plakken en rooster die even in een droge koekenpan. Pel 1 teen knoflook, halveer hem en wrijf het brood hier stevig mee in. Giet er royaal wat extra vergine olijfolie van goede kwaliteit overheen (wees zeker niet te zuinig) en bestrooi met grof zeezout. Bereiden: ca. 10 min. Ca. 35 kcal p.st.

Basisrecept crostini

Snijd 1 stokbrood in ca. 40 dunne plakjes. Mix 200 ml olijfolie met peper en zeezout en eventueel een geperst teentje knoflook. Strooi er wat oregano over. Leg de sneetjes op een bakplaat en bak ze 5-10 min. in een voorverwarmde oven op 180°C. Keer ze halverwege om. Laat afkoelen en bestrijk met de olie. Bereiden: ca. 20 min. Ca. 15 kcal p.st.

Alle recepten zijn voldoende om 12 crostini/bruschetta’s te beleggen.

Crostini of Bruschetta toppings:

1. Grove paté met worteltjes in ’t zuur
Schil een ½ bosje bos-peen en snijd deze in de lengte in dunne plakken. Kook in 1 min. beetgaar. Laat afkoelen in ijswater en uitlekken in een vergiet. Verwarm 125 ml rijstazijn met 250 ml water, 2 el suiker, 1 stukje foelie en een snuf zout. Schenk het zuur over de wortel en schep om. Laat zeker een half uur staan. Besmeer het brood met 1 el grove boerenpaté (ca. 170 g) en garneer met de wortel in ’t zuur. Bereiding: 20 min. Wachten: 30 min. Kcal: 55 p.st.

2. Gerookte kipfilet met pittige koolsalade
Verwarm 200 ml groentebouillon met 2 el Patak’s milde gele currypasta of korma, 1 tl versgeraspte gember, een mespuntje nootmuskaat en een ½ teentje geperste knoflook. Haal de pan van het vuur en breng op smaak met peper, zout en een scheutje chili-olie. Snijd ½ chinese kool in reepjes en blancheer die 2 min. in kokend water. Laat even uitlekken in een vergiet. Meng de nog warme kool met de kerrie en laat een half uurtje trekken. Snijd de plakjes van 1 pakje (à 100 g) gerookte kipfilet in stukjes en meng deze door de kool. Beleg het brood met een royale lepel koolsalade.
Bereiding: 22 min. Kcal: 35 p.st.

3. Radijs, hüttenkäse en boragebloemen
Snijd 6 radijsjes met een beetje groen er nog aan in dunne plakjes, bestrooi met wat zout en schep om. Meng met 200 g hüttenkäse, 1 el fijngesneden verse dille en een scheut milde olijfolie. Beleg het brood met een royale lepel van het radijsmengsel en garneer evt. met zwarte komijnzaadjes of blauw maanzaad en wat boragebloemetjes.
Bereiding: 15 min. Kcal: 32 p.st.

4. Knoflookricotta met bloemenhoning
Wrijf het nog warme brood uit de oven in met een gehalveerd teentje knoflook. Beleg met 250 g ricotta en druppel er per sneetje 1 tl bloemenhoning over. Bestrooi met zoutflakes of fleur de sel.
Bereiding: 15 min. Kcal: 63 kcal p.st.

5. Pompoen-saliespread
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg 2 zakjes (à 400 g) pompoenstukjes, 1 knoflookteentje en 1 in stukken gesneden ui met 3 el olijfolie op een bakplaat. Bestrooi met zeezout, 1 tl ras el hanout, ½ tl nootmuskaat en 1 el fijngesneden salie. Rooster 20 min. of tot de pompoen zacht is. Laat iets afkoelen en pureer alles in de keukenmachine met 200 g roomkaas tot een gladde puree.
Bereiding: 17 min. Bakken: 20 min. Kcal: 83 p. st.

6. Geitenkaas met vijgen-olijven-tapenade
Pulseer 75 g ontpitte kalamata-olijven met 10 gehalveerde gedroogde vijgen, 1 el kappertjes en 2 tl tijm in de keukenmachine tot een grof mengsel. Voeg 3 el olijfolie, 2 tl balsamicoazijn, zeezout en zwarte peper naar smaak toe en pulseer nog twee keer tot alles net is gemengd. Verkruimel 125 g geiten-kaas over het brood en verdeel de tapenade erover. Garneer met verse tijmblaadjes.
Bereiding: 25 min. Kcal: 73 p.st.

7. Bietentapenade, ham en waterkers
Pureer 2 voorgekookte rode bieten met 2 el balsamicoazijn, de naaldjes van 2 takjes rozemarijn, 1 teen knoflook, zeezout en zwarte peper tot een gladde tapenade. Verdeel 200 g ham in reepjes over het brood en verdeel de tapenade erover. Garneer met takjes waterkers en druppel er wat extra vergine olijfolie over.
Bereiding: 15 min. Kcal: 51 p.st.

8. Gerookte zalm met roomkaas en ingelegde selderij
Breng 60 ml witte wijnazijn, 2 tl zeezout en 1½ tl suiker met 60 ml water in een steelpannetje aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Zet opzij om af te koelen. Snijd 2 stengels bleekselderij in reepjes en laat 1 uur marineren in het azijnmengsel. Besmeer het brood royaal met 200 g verse roomkaas, verdeel er 200 g gerookte zalm over en bestrooi met de ingelegde bleekselderij en 1 bosje (15 g) fijngehakte bieslook.
Bereiding: 15 min. Wachten: 1 uur. Kcal: 87 p.st.

9. Gekookt ei met kruidenzout en alfalfa
Prik 6 eitjes aan de bolle kant in met een punaise en leg ze in zacht kokend water: 5 min. voor een zachtgekookt ei, 6 min. voor een gestolde dooier en 8 min. voor een hard-gekookt ei. Pel de gekookte eitjes en snijd ze in plakjes. Besmeer het brood met 1 el mayonaise, beleg met een plukje alfalfa en een half eitje. Meng wat fleur de sel met 1 tl gedroogde peterselie en bestrooi het ei hiermee.
Bereiding: 18 min. Kcal: 166 kcal p.st.

10. Artisjokkensalade
Wrijf het brood meteen uit de oven in met een gehalveerd teentje knof-look. Besmeer royaal met 250 g mascarpone, verdeel 1 blik (à 400 g) gemarineerde artisjokken erover, gehalveerd en iets uit elkaar geplukt. Bestrooi met 75 g Parmezaanse kaasflakes, zeezout en zwarte peper. Bedruppel met extra vergine olijfolie.
Bereiding: 20 min. Kcal 149 p.st.

11. Crème fraîche, komkommer en zalmeitjes
Meng 125 g crème fraîche met 1 el mierikswortelpasta, ½ tl zout, 1 tl geraspte limoenschil en een ½ geschilde en in plakjes gesneden komkommer. Besmeer het brood met de aangemaakte crème fraîche en beleg met wilde zalmeitjes (2 potjes à 50 g).
Bereiding: 15 min. Kcal: 75 p.st.

12. Courgettelinten met pecorino
Snijd 2 middelgrote courgettes in de lengte in dunne slierten met een mandoline rasp. Meng hier de rasp en het sap van 1 citroen doorheen, wat zeezout en zwarte peper. Dek de kom af met plasticfolie en laat 30 min. staan. Verdeel de courgettelinten over de sneetjes brood. Schaaf er royaal pecorino (ca. 100 g) over en besprenkel met extra vergine olijfolie.
Bereiding: 20 min. Kcal: 59 p.st.

13. Zalmrillettes
Maal 500 g wilde gerookte-zalmsnippers, 65 ml zure room, het sap van ½ citroen, 1 klein bosje (15 g) gehakte bieslook en zwarte peper en zout naar smaak (pas op: zalm is al zout) een paar keer in de keukenmachine. Niet te glad, er moet nog wat structuur in zitten. Bereiding: 5 min. Kcal: 88 p.st.

14. Hummuscrème met witte miso en pistache
Meng in een kom 1 bakje hummus (à 200 g) met 1 tl witte miso, 2 el olijfolie en het sap van een ½ citroen. Besmeer het brood met de crème en garneer met gemengde kiemen en grofgemalen pistachenoten. Druppel er wat olijfolie over.
Bereiding: 15 min. Kcal: 63 p.st.

15. Bleekselderij-wortelsalade met blauwe kaas
Halveer 2 stengels bleekselderij en snijd ze met een dunschiller in de lengte in slierten. Zet ze een uurtje in gezouten ijswater. Doe ze in een kom en meng met 1 zakje worteljulienne (à 150 g), 1 blikje maiskorrels (à 150 g), 1 handje gehalveerde rode druiven en ca. 180 g blauwe kaas. Druppel het sap van een ½ limoen, een scheutje olijfolie en een snuf zout eroverheen. Bereiding: 16 min. Wachten: 1 uur. Kcal: 97 p.st.

Meer lekkere gerechten? Haal dan snel de Libelle Lekker in huis:

Libelle Lekker, nummer 2 van 2020
Libelle Lekker, nummer 2 van 2020
€4,99
Bestel snel

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Receptuur: Yvette van Boven. Beeld: Saskia van Osnabrugge

Jan, Jaap en Robin van 3JS: “Genieten van het moment is noodzaak geworden”

3JS

De afgelopen maanden lag zo’n beetje alles stil, maar niet bij 3JS. Midden in coronatijd bracht de Volendamse band een gloednieuw album uit. Opgenomen met een kersvers derde bandlid, Robin – uiteraard ook een Volendammer – wiens tweede naam gelukkig wél met een J begint.

Een voor een melden de leden van 3JS zich bij het kantoor van hun management, boven een kapsalon in een Volendamse winkelstraat, het dorp waar de drie heren wonen. Hier hebben we afgesproken voor het interview waarna we naar Marken gaan voor de fotoshoot. Aan de muren hangen gouden en platina platen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien