De geschiedenis van de Douwe Egberts koffiefabriek in Utrecht
Toen metaaldraadlampenfabriek ‘Holland’ op 30 mei 1928 zijn deuren sloot, heeft Douwe Egberts de grond en opstallen gekocht. 13 september 1929 is de officiële datum dat de koffiebranderij, expeditie en kantoren over zijn gegaan naar de ‘Merwedekade, hoek Vleutenscheweg‘, het huidige bedrijfsterrein.
Duizenden kilo’s koffie per week
Op dit moment is de koffiefabriek in Utrecht de grootste productielocatie voor koffie van SaraLee in Europa. Circa driehonderd medewerkers werken aan het schonen, wegen, melangeren, branden, malen en verpakken van duizenden kilo’s koffie per week. Deze hoeveelheid is voldoende voor het zetten van miljoenen kopjes koffie.
De koffiefabriek nu
De fabriek produceert Roast & Ground (gebrande & gemalen) koffie voor zowel de consumenten- als buitenshuismarkt, onder de merknamen Douwe Egberts en Senseo en internationale merken als Jacqmotte. In de fabriek wordt geen oploskoffie of koffieconcentraat geproduceerd.
Het koffieproces samengevat(hier boven in beeld gebracht)
– De groene koffie komt via Bulkwagens of Containerwagens binnen bij de fabriek.
– De groene koffie wordt naar de ontvangstsilo gebracht. Nadat de monsterkamer de kwaliteitscode van de groene koffie heeft vastgesteld wordt deze vrijgegeven, geschoond, gewogen en verzonden naar de opslagsilo.
– De opslagsilo bevat cellen waarin groene koffie opgeslagen kan worden. Op basis van de eerder bepaalde kwaliteitscode wordt de groene koffie in één van de cellen gestort.
– Onder de cellen waar de koffie in opgeslagen wordt staan weegschalen die op basis van een ‘recept’ de melange voor de te branden koffie afwegen. Per keer wordt, afhankelijk van de brandcondities, groene koffie afgewogen.
Het branden en malen van de koffie
– De afgewogen melange wordt naar branders gezonden waar het vocht in de bonen verdampt en er aromatische oliën vrijkomen. De bonen verliezen gewicht en nemen in omvang toe. De suikers in de boon karameliseren, hierdoor krijgen de koffiebonen hun unieke diepbruine kleur krijgen. Na het branden wordt de koffie nogmaals geschoond.
– De gebrande boon krijgt voor dat deze gemalen wordt even rust. Zonder deze rust zijn de gebrande bonen niet broos genoeg om in kleine stukjes te kunnen breken.
– Na dit proces gaan de koffiebonen naar het maalbordes voor de vacuüm verpakkingslijnen of het maalbordes voor de Senseo verpakkingslijnen. Elk bordes bestaat uit een aantal molens die de bonen malen. Het malen gebeurt in 2 stappen; de boon wordt voorgebroken en daarna op de juiste maalgrofte gemalen.
Al binnen een week in de supermarkt!
– De gemalen koffie gaat naar de ontgassingkamers. Hier moet de gemalen koffie, afhankelijk van maalgrofte, samenstelling en roostcondities, een bepaalde periode blijven liggen.
– Als laatste gaat de gebrande en gemalen koffie naar de verpakkingslijn. Een groene koffieboon kan binnen een week al in de supermarkt liggen.