Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Van drop tot kroket: déze 10 etenswaren missen geëmigreerde Nederlanders het meest

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders die naar het buitenland zijn geëmigreerd, zich blijven vasthouden aan de Nederlandse cultuur. En daar horen natuurlijk ook de Nederlandse lekkernijen bij. 

Naar schatting wonen er zo’n 1 miljoen Nederlanders in het buitenland. Aan het onderzoek deden er 7000 Nederlandse emigranten mee, die in 130 verschillende landen wonen.

Advertentie

Top 10
Tijdens het onderzoek werd gevraagd welke Hollandse lekkernijen ze nog regelmatig kopen en waar ze naar verlangen. Daar kwam de onderstaande top 10 uit:

1. Stroopwafel
2. Drop
3. Hagelslag
4. Kroket
5. Kaas
6. Speculaas
7. Friet/Patat
8. Mayonaise
9. Pindakaas
10. Appeltaart

Koopgedrag
Om toch aan deze lekkernijen te kunnen komen, bestellen de emigranten dit vooral online. Ook geven de deelnemers aan dat zij via Facebook veel tips uitwisselen met andere emigranten over waar je Hollandse lekkernijen kunt kopen.

Taal
Uit het onderzoek bleek ook dat emigranten veel de Nederlandse taal blijven spreken. 97% spreekt nog wekelijks Nederlands. Dit is opvallend omdat Nederlanders die in de vorige eeuw emigreerden hun moedertaal juist vaak opgaven.

Online
Onderzoekers denken dat deze verandering vooral door social media en internet komt. 95% van de deelnemers houdt het Nederlandse nieuws in de gaten via online kanalen. Daarnaast wordt er veel via Skype contact gehouden. Zo blijven emigranten met de Nederlandse taal bezig. Dit is anders dan voor het internettijdperk, toen de emigranten waren aangewezen op brieven van familie en vrienden.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: iStock

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien