Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Deze Franse taart is nu een bakfavoriet van velen (en wij snappen wel waarom)

Of je nu van zoet of juist zout houdt maakt niet uit. Met deze taart kun je namelijke beide kant op! We hebben het over de Franse galette. Deze klassieker is onder veel (thuis)bakkers momenteel een grote hit, dus hoog tijd deze taart eens onder de loep te nemen. 

Want wat is een galette nu precies? En hoe kun je er zelf eentje thuis maken?

Advertentie

Wat is een galette?

Een galette is een open taart die je kunt vullen met allerlei zoete of juist hartige ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan fruit of juist groenten en kaas. Het leuke aan deze taart is dat ‘ie er allesbehalve perfect hoeft uit te zien: de vorm is meestal een deegrandje die om de vulling is geslagen. Het deeg is heel dun en bestaat slechts uit bloem, boter en een klein beetje melk. Hier kun je een paar voorbeelden zien van een galette:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mohammed Shafi (@revivelife2020) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Home and Herbs (@homenherbs) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kitchen 335 | Ellie Haley (@kitchen335co) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nata Kiseleva (@natakisssa) op

Recept voor perzikgalette

Hartstikke leuk natuurlijk, die plaatjes, maar de grote vraag is hoe je er zelf eentje maakt. Daarom hieronder een recept voor een heerlijke perzikgalette met tijm:

Benodigdheden voor het deeg:

  • 175 gram bloem
  • Snufje zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 125 gram koude boter, in blokjes
  • 1 eetlepel tijmblaadjes, fijngehakt

Benodigdheden voor de vulling:

  • 3-4 rijpe perziken
  • 2-4 eetlepels suiker
  • Snufje zout
  • 1 el tijmblaadjes

Zó ga je te werk

Maak eerst het deeg door de bloem met het zout, suiker en tijm te mengen. Voeg vervolgens de boter toe samen met twee à drie eetlepels ijskoud water. Kneed dit snel met een koele hand tot een samenhangend deeg. Wikkel het in plasticfolie en laat minstens een half uur (afhankelijk van de temperatuur van je deeg) rusten in de koelkast.

Nu is het tijd voor de perziken: was ze en snijd ze doormidden en verwijder de pit. Snijd ze verder in partjes en bestrooi ze met een beetje zout en wat suiker. Laat het hierna even staan.

Verwarm de oven op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven aanrecht uit tot een ronde lap en leg het op de bakplaat. Verdeel de perzikpartjes vanuit het midden van het deeg, en houd ongeveer vier centimeter van de randen over. Vouw deze over het fruit weer terug.

Bestrooi de perzikgalette met tijmblaadjes en het bak 35 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Serveer de galette het liefst warm (al is koud ook erg lekker) en bestrooi het met wat extra suiker. Serveer het eventueel met wat lobbig geklopte slagroom of een bolletje vanille ijs.

Op zoek naar nog een lekker taartrecept? Probeer dan eens deze red velvet taart met witte chocolade-roomkaascrème:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: 24 Kitchen. Beeld: iStock, Instagram

Anne-Wil: “Het voelt gek om die anderhalve meter aan te houden bij je eigen kind”

Anne-Wil

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in exclusieve boetiek. De vakantie gaat niet door, omdat Han voorrang geeft aan zijn werk.

Zondag

Eigenlijk zouden we nu op Schiermonnikoog moeten zitten, maar Han kan niet weg. Te veel werk. Bedrijven proberen de achterstand in te halen die ze hebben opgelopen door de coronacrisis. Ook die waar Han adviseur is. Hij zei dat het hem speet, maar naar mijn smaak niet genoeg. Aan zijn gezicht zag ik dat hij het eigenlijk helemaal niet zo erg vindt, want hij houdt van het werk en heeft het de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien