Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Dít dieet vermindert volgens onderzoek het risico op hart- en vaatziekten

Koolhydraatarm, suikervrij of paleo; er zijn veel diëten die mensen uitproberen, maar volgens onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health uit Baltimore is er 1 dieet dat pas echt gezond is.

En dat is een plantaardig eetpatroon.

Advertentie

Veganistisch
Een plantaardig eetpatroon wordt ook wel een veganistisch eetpatroon genoemd. Hierbij eet je geen dierlijke producten, dus naast geen vlees of vis, ook geen zuivel of ei. De onderzoekers onderzochten 30 jaar lang 12.168 mannen en vrouwen tussen de 45 en 64 jaar. Van deze respondenten overleden er 5.436 en bij 1.565 mensen waren hart- en vaatziektes de doodsoorzaak. Wat bleek? De proefpersonen die veel vlees en geraffineerde koolhydraten aten, hadden 32% meer kans om te sterven aan hart- en vaatziekten dan de proefpersonen die geen of weinig dierlijke producten aten. Ook hadden ze 16% meer kans op hartfalen, niet-fatale hartaanvallen en beroertes. Daarnaast bleken ze ook 18% tot 25% meer kans te hebben om te overlijden aan alle mogelijke oorzaken tijdens het onderzoek.

Minder vlees
Volgens Casey Rebholz, co-auteur van de studie en onderzoeker aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, is dit een goed bewijs dat een plantaardig eetpatroon goed is voor je gezondheid. “Een belangrijke les die we hieruit kunnen trekken is dat mensen voldoende fruit, groenten en volle granen moeten eten en minder rood en verwerkt vlees”, vertelt hij. Ook uit een onderzoek van de University of Oxford uit 2013 onder 45.000 Schotten en Engelsen kwam naar voren dat een plantaardig dieet goed is voor de mens, en dan vooral op het gebied van bloeddruk en cholesterol.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

Lees meer

Zo ziet deze week (2 t/m 8 juni) eruit volgens jouw numeroscoop

Numeroscoop

Premium

Er is een gloednieuwe week aangebroken. Dus tijd voor een nieuwe numerologische weekvoorspelling. Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat? 

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Numerologie we

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien