Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Onderzoek: 'van een klein bord eten om af te vallen heeft geen zin'

Als je minder wil eten, krijg je regelmatig het advies om van een klein bord te eten. Want wie van een kleiner bord eet, zou ook minder opscheppen en dus minder calorieën binnenkrijgen.

Maar al enige tijd bestonden er twijfels over dat onderzoek en of het wel op een betrouwbare wijze was uitgevoerd. Britse onderzoekers besloten daarom voor het eerst om het opnieuw uit te zoeken. En wat blijkt? Een groot bord of een klein bord maakt niet uit. Als het effect er al is, is dat minimaal.

Advertentie

Proef op de som
Tijdens een transparant en goed opgezet onderzoek lieten ze 134 proefpersonen in een speciaal ingerichte loungeruimte in de middag onbeperkt voedsel opscheppen. Daarvoor hadden ze een groot of een klein bord tot hun beschikking. Echter hadden de proefpersonen geen idee waar de studie over ging.

3 procent
De groep proefpersonen die van een groot bord at, kreeg gemiddeld slechts 3 procent meer calorieën binnen dan de groep die van een kleiner bord at. Niet veel verschil dus. Hermans zegt dan ook: “Als je zelf iets wil doen om af te vallen, moet je een groter totaalpakket aan maatregelen nemen.”

Wat je wel kunt doen
Het advies van de Britse onderzoekers? Let op je portiegrootte, ongeacht het formaat bord waarvan je eet. Ingrid Steenhuis, hoogleraar preventie aan de Vrije Universiteit Amsterdam vertelt bij Volkskrant dat wie twee keer zo veel voedsel voorgeschoteld krijgt, daar gemiddeld ruim 30 procent meer van eet. “Omdat er altijd drie Sultana’s in een pakje zitten, eten we ze allemaal op.”

Afvallen? Dit is het perfecte ontbijt volgens onze voedingsdeskundige:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Volkskrant. Beeld: iStock

Speel hier de woordzoeker van maandag 17 februari

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien