Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Dit is waarom je eten in de lucht anders smaakt dan normaal

Of je nu voedsel vanuit huis, vanuit de luchthaven óf het prakje dat de vliegtuigmaatschappij je voorschotelt opeet: het smaakt allemaal niet zo lekker. En dat is niet iets dat tussen je oren zit.

Daar is namelijk bewijs voor vanuit wetenschappelijke hoek. Voedingswetenschapper Herbert Stone vertelt: “Zo hoog in de lucht is het flink kouder. Ook in het vliegtuig wordt er gekoeld. Wanneer de mondholte is afgekoeld, proeven we ook niet.” Hij legt uit dat wanneer voedsel je mond te warm of te koud makt, je receptoren te hard beginnen te werken om het naar de temperatuur terug te brengen die het zou moeten zijn. Dat vertraagt het proces van waarnemen, en dus ook van proeven.”

Advertentie

Zoet en zout
“Hoogte vermindert de werking van je smaakpapillen met ongeveer 20 procent”, zegt Sheri Whiteley, die het vliegtuigmenu voor een Amerikaanse maatschappij bepaalt. Ze zegt dat zoetheid en zoutheid de meest aangetaste smaaktonen zijn.

Geen rekening
Stone denkt dat sommige luchtvaart-koks misschien geen rekening houden met hoe hoogte de smaak van voedsel zal beïnvloeden. Op de grond kan het nog goed smaken, maar als vliegtuigpersoneel het in de lucht serveert, zal het toch echt minder goed smaken. Ze voegt eraan toe dat veel chef-koks veel zout gebruiken om er meer smaak aan te geven, maar zoutheid wordt juist het meest aangetast in de lucht.

Kruiden
Whiteley weet gelukkig ook wat je wél zou moeten eten in de lucht. Een tip die ze graag meegeeft, is het gebruik van veel verse kruiden en kruiden. Daardoor krijgt het eten alsnog meer smaak, in plaats van zout. “Ik ben dol op het serveren van verse, kleurrijke, smaakvolle gerechten met hartige sauzen, verse kruiden en groenten en garnituur met veel textuur.”

Umami
Sterker nog, Whiteley benoemt een smaakzintuig die juist beter wordt in de hoogte: umami. “Dit zit in dingen zoals sojasaus, Parmezaanse kaas en tomaten”, somt ze op. “Niemand weet waarom het beter smaakt in de lucht.” Dat tomaten beter smaken is ook gelijk de reden waarom tomatensap zo’n populaire drankbestellingen is bij vliegtuigmaatschappijen.

Twijfel je dus wat je moet bestellen in het vliegtuig? Kies dan voor iets dat gemaakt is met verse kruiden, heldere sauzen en umami-smaken.

Van tevoren een gerecht voorbereid om mee te nemen met verse kruiden? Zo kun je de rest van de kruiden ein-de-loos bewaren:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Well + Good. Beeld: iStock

Lees meer

Maartje en de meisjes – deel 22: Jochem neemt niet op

maartje

Premium

Maartje en Jochem zoeken naar een nieuwe weg in hun relatie met elkaar en met anderen. Zal Maartje het contact met Judith nieuw leven inblazen?

De hele week draaien Jochem en ik de B.V. HET GEZIN op de automatische piloot. Het is gezellig, we koken gezond en zelfs met de was ben ik aardig bij. Voor vanavond heb ik als verrassing een oppas geregeld, en neem ik Jochem mee naar een chique-de-friemel restaurant.

Vrijdagmiddag is het altijd een zoete inval bij ons. Kinderen lopen in en uit en omdat Suus weet dat het mijn vrije dag is, waait zij ook vaak nog even aan. [premium

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien