Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: dít zit er allemaal in een frikandel

Dé populairste en meest gegeten snack van Nederland: de frikandel. We eten er jaarlijks 600 miljoen, alleen al in Nederland. Maar wat zit er nu precies in?

De Keuringsdienst van Waarde zocht het uit.

Advertentie

Fabeltje
De Keuringsdienst van Waarde ging langs bij een fabriek van Beckers, de uitvinders van de frikandel. En wat blijkt? Het typisch Nederlandse product wordt bizar genoeg gemaakt in België. Daar werd gezegd dat het een fabeltje is dat de frikandel een handig product is voor alles wat je overhoudt aan vlees. Denk hierbij aan koeienuiers en dierenogen. Volgens de slager van Beckers klopt hier niets van. In heel zijn slagerscarrière hebben zij geen uiers in de vleesproducten verwerkt. De originele frikandel bestaat namelijk uit niets meer dan rundvlees, varkensvlees, lekker gekruid tien procent paneermeel en is gekookt in water.

Vroeger
Maar uit onderzoek (1978) is gebleken dat er in die tijd wel degelijk gebruikt werd gemaakt van onder andere uiers, kraakbeen en botdeeltjes. Maar dat was vroeger. Tegenwoordig zul je dat niet meer in de frikandel terugvinden.

Separatorvlees
Het vlees dat nu in frikandellen zit wordt ook wel separatorvlees genoemd. Dit is een restproduct van de vleesindustrie. Wanneer alle bruikbare stukken vlees van het dier zijn gehaald, blijven er nog wat restjes over op het karkas. Een voorbeeld hiervan is kipseparatorvlees en dat is een bijproduct van kipfilet.  Separatorvlees is erg goedkoop, maar heeft eigenlijk maar weinig smaak. De gewenste smaak kan er uiteindelijk nog zelf aan toegevoegd worden, waardoor producten als de frikandel dus ontstaan.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Keuringsdienst van Waarde. Beeld: iStock

Sylvia Witteman: “Ik besefte dat ik het handschrift van mijn zoon al een jaar of tien niet had gezien”

zoon

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week schrijft ze over haar mobielloze zoon. 

Ik stond vredig een courgette te raspen, want iedereen is dol op courgettekoekjes (courgette grof raspen, mengen met een theelepel zout, goed het vocht eruit drukken, rasp mengen met een paar lepels bloem, peper, knoflook, een ei en wat verkruimelde feta, wat olie in de hete koekenpan, bergjes beslag erin, beetje platduwen, aan beide kanten op m

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien