Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: Wat is edelgist en waar gebruik je het voor?

Het is geliefd onder vegetariërs en veganisten en in steeds meer supermarkten te koop. We hebben het over edelgist. Maar wat is het eigenlijk, waar gebruik je het voor en hóe gebruik je het eigenlijk? Libelle legt het je haarfijn uit.

Je koopt het voor gemiddeld 3 á 4 euro in de betere supermarkten en je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als alternatief voor parmezaanse kaas.

Advertentie

Vitamines

Het is niet zonder reden dat edelgist steeds populairder wordt. Edelgist bevat van nature veel vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. En precies daarom zijn de vlokken zo geliefd onder vegetariërs en veganisten, aangezien deze vitamines en mineralen voornamelijk in dierlijke producten te vinden zijn.

Inactief gist

Het wordt gemaakt van  Saccharomyces Cerevisiae, een eencellig ‘organisme’. Dit is in feite een schimmel, die wordt gewassen en gedroogd waardoor het gedeactiveerd wordt. Edelgist is dus eigenlijk inactieve gist, en is nog goed voor je huid, haar en nagels ook.

Smaakmaker

En dat niet alleen, want het is nog een ideale smaakmaker ook. Edelgist wordt voornamelijk verkocht in de vorm van vlokken en ruikt en proeft ietwat naar kaas. Het is erg zout en daarom ideaal als vervanging voor kaas over bijvoorbeeld pasta, pizza en door sauzen. Let wel: er zit van nature veel zout in, dus er té vaak en té veel van eten wordt afgeraden.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women’s Health. Beeld: iStock

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien