Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Dít gebeurt er echt met je lijf als je één blikje energiedrank drinkt

We weten wel dat energiedrankjes niet heel goed zijn voor onze gezondheid, maar ach, eentje kan af en toe geen kwaad. Toch?

Er is onderzoek gedaan aan de Universiteit van Texas en wat blijkt? Een blikje energiedrank kan je bloedvaten al met de helft laten krimpen. Daarnaast neemt het risico op een hartaanval of beroerte binnen 90 minuten flink toe.

Advertentie

Brrr, lekker laten staan
Dat komt door alle suikers en de grote hoeveelheid cafeïne dat erin zit. Je bloedvaten vernauwen hierdoor en dat kan gevaarlijk zijn. Eén blikje bevat zó 35-40 gram suiker, en er zit al snel 80 milligram cafeïne in, wat evenveel als dat in 2,5 blikjes cola. Je bloedsuikerspiegel wordt hierdoor verhoogd. Ook de mix met taurine en andere kruiden kan een nadelig effect hebben op de gezondheid. Ze drogen je lichaam ook uit.

Nog altijd zijn de drankjes populair onder jongeren, bijvoorbeeld tijdens toetsweken. Zeker 4 op de 10 jongeren drinkt maandelijks wel een energiedrankje. Ongeveer twee procent van de jeugd drinkt er veel te veel: maar liefst gemiddeld drie op een dag.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien