Een Hollandse dip
Hummus op zijn Hollands. Niet van kikkererwten, maar van witte bonen. Het kan gewoon met bonen uit pot of blik; even afspoelen en dan pureren. Lekkerder is het als je gedroogde bonen gebruikt, die eerst een nacht moeten weken. Kleine moeite, wél verschil.
Hapje voor 4 personen:
200 g gedroogde witte bonen
100-150 ml milde olijfolie
2 teentjes knoflook, in plakjes
2-3 takjes bonenkruid of paar blaadjes salie, fijngesneden
1 citroen, geperst
dips (beetgare snijbonen (in grote ruiten), beetgare dunne sperziebonen (het puntje er nog aan), allerlei soorten rauwkost, puntjes pitabrood, soepstengels om mee te dippen)
Keukenspullen
Staafmixer of keukenmachine
Voorbereiden
- Doe de gedroogde bonen in een pan en schenk er zoveel koud water op dat ze ruim onder staan.
- Laat de bonen afgedekt een nacht weken in de koelkast.
- Zet de bonen de volgende dag met fris water op het vuur.
- Kook ze in 1-2 uur gaar (volg de instructies op de verpakking!).
- Laat ze uitlekken en afkoelen in een vergiet.
Bereiden
- Verwarm het merendeel van de olijfolie in een steelpan.
- Fruit hierin zachtjes de knoflook met het bonenkruid.
- Meng dit door de bonen en pureer met de staafmixer of in de keukenmachine. Voeg eventueel extra olie toe tot de massa goed smeuïg is.
- Breng de dip op smaak met zout, peper en citroensap.
- Zet de kom in het midden van een schaal en rangschik de dips eromheen.
Wilt u na dit recept het hele boek bekijken van Yolanda van der Jagt en Ingrid van Kopenhagen? Voor meer informatie kunt u het artikel over het boek Hapas bekijken.