Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Geen eieren in huis? Met deze voedingsmiddelen vervang je ze

Toiletpapier is niet het enige wat wordt gehamsterd. In sommige supermarkten is het schap met eieren ook verdacht leeg. Gelukkig kun je ei makkelijk vervangen door andere voedingsmiddelen te gebruiken.

Eieren zijn een geliefd product. Je kunt er namelijk alle kanten mee op: koken, bakken, pocheren of toevoegen aan andere gerechten. Ze lijken onmisbaar in de keuken, maar met deze tips kun je ze vervangen.

Advertentie

Geprakte banaan

Als je van zoet houdt, kun je een rijpe banaan fijn prakken en dit toevoegen in plaats van eieren. Dit doet het vooral goed in pannenkoeken. 1 ei staat gelijk aan ½ cup (1 cup is 100 ml) gepureerde banaan.

Appelmoes

Hou je niet van banaan, maar wel van zoetigheid? Gebruik dan appelmoes in plaats van ei. Hoef je ook gelijk geen suiker meer toe te voegen. De afmetingen verschillen wel: 1 ei staat gelijk aan 1/3 cup appelmoes. Voeg 1 theelepel bakpoeder toe voor extra stevigheid.

Gebroken lijnzaad

Lijnzaad zit vol met vezels en werkt prima als vervanger in gebak, zoals wafels of muffins. Mix 1 eetlepel gebroken lijnzaad met 3 eetlepels water en laat het minimaal 5 minuten rusten. De lijnzaad wordt een gelachtige substantie en mix je makkelijk door je beslag.

Silken tofu

Met tofu kun je heel makkelijk roerei maken. Kies voor de silken tofu, omdat deze een minder hoog watergehalte heeft dan de andere soorten tofu’s. Verkruimel de tofu boven een pan met olijfolie en brengt op smaak met kruiden, groenten en kaas.

Karnemelk

Karnemelk is een goede vervanger voor ei in cakes. 1 ei staat gelijk aan ½ cup karnemelk. Als je geen karnemelk in de koelkast hebt, kun je dit zelf maken door azijn of citroensap toe te voegen aan een kopje (plantaardige) melk en het 5 minuten te laten staan.

Chiazaad

Ei vervangen door chiazaad is eigenlijk hetzelfde trucje als met de lijnzaad. Mix 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water en laat het minimaal 5 minuten rusten.

Hmm! Deze ‘gezonde’ kwarkcake met fruit is verrassend lekker:

Nog meer lezen over eten? Bestel de nieuwste Libelle Lekker:

Libelle special 2 – Lekker
Libelle special 2 – Lekker
€4,99
BEKIJK

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Well and good. Beeld: iStock

Lees meer

Columnist Hans: “Het nadeel van gespreksnarcisten? Ze vréten energie”

Hans

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in zijn leven. Deze week: gespreksnarcisten.

Gespreksnarcisme, ik had er nog nooit van gehoord. Een gespreksnarcist is iemand die gedurende een gesprek alleen maar over zichzelf wil spreken. Nu ik wist wat het was, moest ik meteen aan mijn buurvrouw Annemieke denken. Vorige week moest ik uitwijken voor een auto, waarbij ik van mijn fiets viel en mijn voet verstuikte. Dat liep een beetje moeilijk. “Wat heb jij nou?”, vroeg Annemieke, toen ik haar huis voorbij strompelde. “Van mijn fiet

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien