Stijlvolle designertas van € 295,- voor € 79,95!

Zoek binnen:

Kunnen we eten van de grond écht nog opeten met de vijfsecondenregel?

Heb je net een lekkere snack in je knuistje, valt ‘ie op de grond! Vijfsecondenregel dan maar?

Bij de vijfsecondenregel (of driesecondenregel) geldt dat als het eten minder dan 5 seconden op de grond heeft gelegen, we het nog gewoon mogen eten. Er zou dan te weinig tijd zijn verstreken om het als ‘vies’ te kunnen bestempelen. Overigens variëren die 5 seconden nog wel eens.

Advertentie

Kan het?
Maar is het écht zo dat het nog gewoon eetbaar is na die paar tellen? Professor Aaron E. Carroll van de Indiana University, wie zowaar onderzoek heeft gedaan naar de driesecondenregel, zegt dat de vloer helemaal niet zo vies als wij denken. Valt het eten op de grond, dan kun je hoogstwaarschijnlijk gewoon de vijfsecondenregel toepassen. Het blijkt wel dat er andere plekken zijn die viezer zijn dan de grond. Bijvoorbeeld, jawel, het aanrecht.

Soort eten
Het ligt er daarnaast aan hoe vochtig het voedsel is. Gaat het om kauwgom of een cracker, dan kun je het vast nog eten. Bij een stuk fruit of groente op een vieze ondergrond zit dit wel anders.

Lichaam
Toch wil dit niet zeggen dat je direct het eten moet weggooien als het even op de grond (of een andere ‘vieze’ ondergrond) heeft gelegen. Je krijgt hierdoor juist een sterk immuunsysteem. Daarnaast komt je eten hoe dan ook in aanraking met bacteriën. Geen fijn idee, maar volgens de professor kan je lichaam daar prima tegen.

Libelle special 6 – Lekker
Libelle special 6 – Lekker
€4,65
Bestel

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Marie Claire. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien