Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Kunnen we eten van de grond écht nog opeten met de vijfsecondenregel?

Heb je net een lekkere snack in je knuistje, valt-ie op de grond! Vijfsecondenregel dan maar?

Bij de vijfsecondenregel (of driesecondenregel) geldt dat als het eten minder dan 5 seconden op de grond heeft gelegen, we het nog gewoon mogen eten. Er zou dan te weinig tijd zijn verstreken om het als ‘vies’ te kunnen bestempelen. Overigens variëren die 5 seconden nog weleens.

Advertentie

Kan het?

Maar is het écht zo dat het nog gewoon eetbaar is na die paar tellen? Hoogleraar Aaron Carroll van de Indiana University, die zowaar onderzoek heeft gedaan naar de driesecondenregel, zegt dat de vloer helemaal niet zo vies als wij denken. Valt het eten op de grond, dan kun je hoogstwaarschijnlijk gewoon de vijfsecondenregel toepassen. Ook blijkt dat er andere plekken zijn die viezer zijn dan de grond. Bijvoorbeeld, jawel, het aanrecht.

Soort eten

Het ligt er daarnaast aan hoe vochtig het voedsel is. Gaat het om een cracker, dan kun je het vast nog eten. Bij een stuk fruit of groente op een vieze ondergrond zit dit wel anders. Toch wil dit niet zeggen dat je het eten moet weggooien als het even op de grond (of een andere ‘vieze’ ondergrond) heeft gelegen. Je krijgt hierdoor juist een sterk immuunsysteem. Daarnaast komt je eten hoe dan ook in aanraking met bacteriën. Geen fijn idee, maar volgens de hoogleraar kan je lichaam daar prima tegen.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Marie Claire. Beeld: iStock

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien